:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2015   12:05

0

134

Plavi šlemovi nepotrebni, OEBS dovoljan



Opunomoćeni pregovarač LNR, Vladislav Dejnego, saopštenju je pridodao:

„U stanju smo da sami kontrolišemo svoju teritoriju i da je učinimo bezbednom. U stanju smo da sami povučemo svoje jedinice. Sasvim nam je dovoljno prisustvo OEBS, da bude tu i da posmatra kako mi sve to činimo”.

Još je podvukao: „Nisu nam potrebne nikakve dodatne poluge za uspostavljanje mira. Uostalom, dok mi sami ne uspostavimo mir – nikakvi mirotvorcni nam neće pomoći. Slično na stvari gleda i EU i zato traži da se prvo uspostavi mir, a možda i tampon zona”.

Njegov kolega iz DNR, Denis Pušiljin, upozorio je da se sve odluke povodom eventualnih mirotvoraca moraju donositi u dogovoru sa Donjeckom i Luganskom.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Državne Dume RF, Aleksej Puškov, upozorio je i Brisel i Vašington da bez odobrenja Rusije odlazak nikakvih mirovnih snaga u Donbas nije moguć.

„Ni Kijev – naglasio je Puškov – ne može mimo Rusije nametnuti Ujedinjenim nacijama mirotvorce. Bez naše saglasnosti – to, naprosto, ne može da prođe!”

Šef kijevske diplomatije, Pavel Klimkin, predložio da se prvo u Ukrajini pojave mirovne snage koje bi „obezbedile deeskalaciju konflikta”, a potom i nove – koje bi brinule o održavanju mira.

Drugim rečima, Klimkin želi strane trupe koje bi ratovale protiv Donbasa umesto Kijeva.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva