:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2017   12:05

0

139

Plave koverte za vojne vežbe stizaće i ubuduće

Na strelištu "Peskovi" u blizini Požarevca u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane, koje objanjava da je reč o planskim aktivnostima koje obuhvataju ljude koji su služili vojsku i pre deset godina.

"U Generalštabu pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018", objasnio je predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić.

On je, tokom obilaska rezervista rekao da će Generalštab sledeće godine raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjoročni planski period od 2019. do 2021.

"U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava", rekao je Zorić.

On je rekao da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, "pa sve spekulacije da su pristigle "plave koverte" sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite.

Vojni obveznik, po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva