:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2017   12:05

0

204

Plate javnih funkcionera čekaju reformu

Nije retkost da direktor javnog preduzeća ima veću platu od predsednika države. Manju platu, predsednik države i predsednica Vlade imaju od, na primer, ministra policije, koji je i potpredsednik Vlade, pokazuju zvanični podaci.

Prema njima, neki ministri imaju manju platu od svojih pomoćnika i državnih sekretara, dok veća mesečna primanja od gradonačelnika Beograda, pa čak i pojedinih ministara, imaju gradski sekretari u glavnom gradu.

"Mislim da su građanima potrebni javni funkcioneri koji će biti odgovorni, koji će imati neke rezultate rada, a ne oni koji će se zaklanjati iza toga da imaju male zarade kako bi se učinili popularnijim pred mogućim biračima", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnost Srbija".

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije nisu hteli pred kameru. Na pitanje koliko često funkcioneri, dok su na funkciji, uvećaju imovinu, Agencija u pisanom odgovoru navodi da su im ove godine stigla 1.803 izveštaja o bitnim promenama u imovini i prihodima, koje su nastale prošle godine.

U 2016. nadležnim tužilaštvima podneto je 17 krivičnih prijava zbog sumnje da funkcioneri nisu prijavili imovinu Agenciji ili da su dali lažne podatke. Nadležnim tužilaštvima i drugim državnim organima Agencija je podnela 35 izveštaja zbog sumnje da su funkcioneri, čija su imovina i prihodi bili predmet provera, počinili neko drugo krivično delo (84, primanje/davanje mita, poreska utaja, pranje novca), navodi Agencija.

"Ljudi koji odlučuju o milionski vrednim ugovorima će pre da se nađu u iskušenju da uđu u korupciju i veća je verovatnoća da će podleći tom iskušenju ukoliko su im zarade kada idu na neke važne poslovne sastanke manje od zarade vratara koji im otvara vrata da bi ušli u neku zgradu u važnoj međunarodnoj instituciji", rekao je Nenadić.

U Ministarstvu državne uprave uveravaju da će biti preispitan propis o platama funkcionera.

Trenutno se sprovodi reforma plata za zaposlene u javnim službama, javnim agencijama, jedinicama lokalne samouprave, Autonomnoj pokrajini, nakon čega će se pristupiti sagledavanju plata funkcionera. Reformom sistema plata u javnoj upravi, koju sprovodimo, nisu obuhvaćena javna preduzeća, s obzirom na to da obavljaju privrednu delatnost na tržištu, navodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. 

Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da kada treba da se vraćaju dugovi, onda oni nisu tržišna preduzeća, s vremena na vreme država Srbija pravi ogromne deficite u državnom budžetu tako što vraća kredite javnih preduzeća.

"Kada smo svojevremeno govorili o platnim razredima, sećam se da nije trebalo da se odnose na javna preduzeća, kada se smanjivalo 10 posto svima koji smo zaposleni u javnom sektoru - to se takođe nije odnosilo na javna preduzeća", rekao je Savić.

Smatra da je upravo politika izuzetaka dovela do nelogičnih razlika u zaradama, ne samo funkcionera.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva