:

:

TV Most

clock

Januar 06, 2016   12:05

0

113

Plan Italije o suspenziji Šengena dezinformacija

"To je dezinformacija italijanskih medija", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovenačku televiziju.

Milanski dnevnik "Korijere dela sera"a objavio je da Italija ima plan uspostave granične kontrole za sve putnike koji dolaze iz Slovenije jer u nju nedeljno dolazi više od 300 migranata koji u Italiji traže azil, pri čemu se list pozivao na neimenovane izvore u italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Erjavec je rekao da se radi o dezinformaciji, što je Slovenija ustanovila u kontaktima s italijanskom vladom, ali da Slovenija čini sve kako bi u sadašnjoj migranstkoj krizi bila pouzdana članica šengenskog prostora i da na adekvatan način kontroliše svoju granicu s Hrvatskom.

Komentarišući uspostavu graničnih kontrola na koje se zbog migrantskog talasa odlučuju pojedine zemlje Šengena poput Danske i Švedske, Erjavec je rekao da je reč o privremenim merama, ali da bi opstanak šengenskog prostora mogao biti ugrožen ako se ne dođe do efikasne kontrole spoljnih granice EU-a za što je potrebno vreme.

Rešenje se ne može tražiti u zatvaranju unutrašnjih granica Šengena već je za migrantsku krizu potrebno naći trajna rešenja i uvesti nova pravila budući da je to neštro sa čime će se EU suočavati i sledećih godina, kazao je Erjavec.

On je dodao da bi aktuelni spor Irana i Saudijske Arabije mogao dodatno da destabilizuje Bliski Istok i poveća broj ljudi koji se odlučuju za put prema Europi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva