:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

189

PKB: Zbog utajenog poreza 1500 prijava

Polovina krivičnih prijava za utaju poreza odnosi na sektor trgovine, a četvrtina na usluge, rekla je načelnica Poreske policije Sandra Malević na na sastanku posvećenom suzbijanju sive ekonomije u PKB.

Ona je kazala da su u fokusu rada cele prošle godine i u prva dva meseca ove godine bile fantomske firme i da je u tom periodu u Srbiji otkriveno 580 takvih firmi.

Njihovi organizatori su osobe koje se sistematski i organizovano bave sivom ekonomijom i udar na njih je zapravo udar na sivu ekonomiju, ocenila je ona u saopštenju.

Šef odseka kontrole Poreske inspekcije Dušan Graovac rekao je da je glavni problem u borbi protiv sive ekonomije nedostatak svesti građana da je to pre svega u njihovom interesu, kao i odgovarajuća kaznena politika.

"Nedostaju i inspektori, ali i odgovarajuće kazne", dodao je on.

Graovac je u saopštenju naveo da je prošle godine Poreska inspekcija uradila 27.000 kontrola i u svakoj četvrtoj utvrdila neevidentirani promet.

Izrečeno je 4.000 mera privremene zabrane delatnosti i zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, istakao je on.

Snežana Karanović iz Uprave carina kazala je da je Vlada prepoznala veliku opasnost od sive ekonomije koja u bruto društvenom proizvodu zemlje učestvuje sa 30 odsto dok je ovo učešće u regionu od 20 do 25 odsto, a u Evropi oko 15 procenata.

Krajem prošle godine formirano je koordinaciono telo za suzbijanje sive ekomnonije, a istom odlukom osnovana je i međuresorna radna grupa čiji je zadatak da napravi nacrt Programa i akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije i zaokruži zakonodavni okvir na čemu se intenzivno radi, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva