Vesti
Pjongjang: Zle sankcije koje žele da uguše naš narod

09:42, 13.09.2017

|

Izvor: RTS

Severna Koreja je poručila da će ubrzati razvoj svog oružanog programa kao odgovor na "zle sankcije" koje je protiv te zemlje uveo Savet bezbednosti UN posle njene poslednje nuklearne probe.
Foto Tanjug
Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje najoštrije je osudilo nove mere, nazvavši ih "ekonomskom blokadom punih razmera" do koje su dovele SAD i koje imaju za cilj da "uguše" severnokorejsku državu i narod, prenosi AFP.

"To je još jedna nezakonita i zla rezolucija o sankcijama, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama", navodi se u saopštenju koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejsko Ministarstvo je istaklo da će Severna Koreja udvostručiti napore kako bi povećala svoju moć očuvanja suvereniteta zemlje i prava na egzistenciju.

Međutim, južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje opisalo je ovo saopštenje kao "najslabiji oblik odgovora Severne Koreje na rezolucije Saveta bezbednosti UN".

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp je poručio da su najnovije sankcije protiv Pjongjanga "veoma mali korak" koji mora da dovede do oštrijih mera.

"Ove sankcije su ništa u poređenju sa onim što će se naposletku dogoditi", istakao je Tramp.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je u ponedeljak uveče usvojio rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, ali se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, mada ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design