:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2015   12:05

0

220

Pjongjang spreman na totalni rat

Ministarstvo odbrane u Pjongjangu uputilo je ovo upozorenje, još jednom tvrdeći da ta zemlja nije izazvala razmenu vatre s Južnom Korejom, optuživši Seul da fabrikuje informacije da je Severna Koreja pucala prva, javlja Tanjug.

"Stav vojske i naroda DPRK je ne samo da uzvrate ili se osvete, već i da ne odbacuju totalni rat kako bi zaštitili svoj društveni sistem, svoj sopstveni izbor, onda kada su im životi ugroženi", navodi se u saopštenju koje je objavila državna Korejska centralna novinska agencija.

Trenutna situacija dospela je na ivicu rata i sada se teško može kontrolisati, dodaje se u saopštenju.

U očiglednom odgovoru na poziv Kine na uzdržanost obe strane, Severna Koreja poručuje da je "uzdržanost vežbala decenijama" i dodaje da "sada ničije poruke o uzdržanosti ne mogu da stave situaciju pod kontrolu", navodi agencija Jonhap.

Južnokorejski zvaničnici najavili su da će održati razgovore sa zvaničnicima iz Severne Koreje o situaciji na Korejskom poluostrvu.

Sastanak će biti održan danas, u 9:00 po GMT-u, u pograničnom selu Panmunđom, 30 minuta posle krajnjeg roka koji je Pjongjang dao Seulu da demontira zvučnike koji emituju anti-severnokorejsku propagandu.

U protivnom, Generalštab Korejske narodne armije započeće "snažna vojna dejstva", podseća Jonhap.

Južnu Koreju će u razgovorima predstavljati savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Kim Kvang Đin i ministar za ujedinjenje Hong Jong Pjo, dok će severnokorejsku stranu predstavljeti visoki zvaničnici Hvang Pjong So i Kim Jang Gon.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak nakon razmene artiljerijske paljbe između dve Koreje u zapadnom delu demilitarizovane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Severne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naložio je vojsci da od popodne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u "poluratnom stanju".

Severna Koreja je, tehnički, još uvek u ratu sa Južnom Korejom posle okončanja Korejskog rata koji je trajao od 1950-53. i završio se primirjem, ali ne mirovnim sporazumom.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva