:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2015   12:05

0

186

Pjongjang preti napadima mornarici Južne Koreje

"Od sada će biti nenajavljenih ciljanih napada na brodove mornarice koji pređu našu vojnu pomorsku granicu u vodama uz zapadnu obalu", saopštila je severnokorejska vojna komanda, a prenosi severnokrejska agencija KCNA.

Neimenovani zvaničnik u Združenoj komandi južnokorejske vojske rekao je da je pretnja Pjongjanga "bezumna" i da brodovi južnokorejske mornarice nisu prešli pomorsku granicu još od kraja Korejskog rata 1950-ih godina.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Kim Min-seok istakao je da je pretnja Severne Koreje zasnovana na iskrivljavanju činjenica i upozorio da će Pjongjang "teško zažaliti ako bude ignorisao upozorenje Seula i provocirao".

Komanda vojske Severne Koreje koja nadzire svoje snage u jugozapadnom regionu optužila je mornaricu Južne Koreje da je ulazila u vode Severne Koreje svakoga dana prošle nedelje, nazvavši to vojnom agresijom, navodi KCNA.

Južna Koreja redovno patrolira tim vodama kako bi sprečila ilegano ribarenje kineskih brodova.

Pjongjang upućuje upozorenje usred godišnje sezone lova na rakove, koja traje do juna u vodama uz zapadnu obali Korejskog poluostrva, a pomorske snage dveju Koreja su se tu sukobile u istom periodu 1999. i 2002, pri čemu je ubijen veliki broj mornara na obe strane, podseća britanska agencija.

U martu 2010, brod južnokorejske mornarice pogođen je torpedom i potonuo je pored zapadne obale sa 46 mornara, koji su svi izgubili život, a Seul za taj napad krivi Severnu Koreju, dok Pjongjang poriče bilo kakvu ulogu u tom napadu.

Severna Koreja osporava pomorsku granicu uz zapadnu obalu, odbacujući kao nezakonitu takozvanu Severnu graničnu liniju utvrđenu na kraju Korejskog rata vođenog od 1950-1953.

Severna Koreja je tehnički još u ratu sa Južnom Korejom pošto je sukob 1953. godine okončan prmirjem, a ne mirovnim sporazumom, zaključuje britanska agencija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva