:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2018   12:05

0

130

Pjetro Spera imenovan za ombudsmana Suda za zločine na KiM


U saopštenju Specijalizovanih veća, navodi se da Spera ima gotovo 30 godina stručnog pravnog iskustva u svojstvu sudije, u okviru čega se posebno bavio pitanjem zaštite prava u sudskim postupcima.




  "Ombudsmanova ključna uloga je da nadzire, brani i štiti osnovna prava i slobode, sadržane u ustavu Kosova, onih lica koja dolaze u kontakt sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom", navodi se u saopštenju.


Istovremeno, ombudsman nema pravo da se meša u pravne postupke pred Specijalizovanim većima, osim u slučaju neopravdanog odugovlačenja. 



Ombudsman takođe može da daje preporuke i predloge predsedniku Suda i specijalizovanom tužiocu u vezi sa pitanjima koja spadaju u njihov delokrug rada, navodi se u saopštenju.



Spera je, kako se navodi, između ostalog bio međunarodni sudija Odeljenja za ratne zločine i organizovani kriminal Suda Bosne i Hercegovine, a radio je i u Avganistanu, gde je bio na čelu nekoliko projekata unapređenja vladavine prava u okviru nacionalnog sudskog sistema.



Povodom imenovanja na funkciju ombudsmana, Spera je izjavio da mu je čast i privilegija što je imenovan.



"Radujem se izazovima koje sa sobom nosi mandat zaštite ljudskih prava koji mi je poveren", naveo je Spera.



ÄŒestitajući ombudsmanu Speri na imenovanju, predsednica Specijalizovanih veća Kosova sudija Ekaterina Trendafilova je izjavila da je imenovanje Spere na funkciju ombudsmana još jedno u nizu ključnih ostvarenja te institucije.



"Jedinstvenim mandatom i ulogom ombudsmana zajamčena su osnovna prava svih lica koja dolaze u kontakt sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, čime je osigurano poštovanje najviših standarda ljudskih prava", navela je Trendafilova.



Inače, za novog specijalizovanog tužioca nedavno je imenovan Amerikanac Džek Smit, koji je na tom mestu zamenio zemljaka Dejvida Švendimana.



Za tri godine postojanja Kancelarije, tužioci nisu podigli nijednu optužnicu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva