:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 11, 2017   12:05

0

253

Piter Fejt razočaran rezultatima rada Euleksa


Na pitanje kako vidi situaciju na Kosovu i dijalog koji vode dve strane pod okriljem EU, Fejt u razgovoru za Tanjug kaže da je razočaran. 




"Znam da je projekat nezavisnosti Kosova bio izuzetno sporno pitanje za Srbiju, svestan sam toga. Nadao sam se da Kosovo i Srbija mogu da idu u pravcu pomirenja, da na samom Kosovu korupcija i organizovani kriminal mogu da budu iskorenjeni. Ali, po mom mišljenju, u dijalogu nije ostvaren dovoljan napredak", smatra Fejt. 



Razlog za to vidi u činjenici da je vrlo malo učinjeno da dijalog bude objašnjen običnim ljudima. Kako kaže, previše je Brisela u tome.



"Kada razgovarate sa građanima Kosova, a moguće je da je tako i u Srbiji, oni u suštini ne shvataju o čemu se radi. Ima previše nepoveranja a premalo volje da se razmišlja o pomirenju sa Srbijom, a nema ni napora EU kao medijatora da radi sa civilnim društvom kako bi se objasnio smisao dijaloga", kaže Fejt.



On je razočaran i rezultatima Euleksa.



"Od 2008. cilj je bio da se ojača vladavina zakona. Iako je mnogo toga urađeno nismo još stigli do cilja. To usporava šanse Kosova na putu ka EU", smatra Fejt.



Komentarišući sutuaciju na Zapadnom Balkanu i napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u cilju jačeg povezivanja zemalja, Fejt ističe da napore predsednika Srbije treba visoko ceniti.



On, međutim, naglašava da još dosta toga ostaje da se uradi.



Kaže da je zabrinut što, posle svih napora uloženih od sredine 90-ih godina da se prevaziđu neprijateljstva i dođe do pomirenja, još nije došlo do tačke da se shvati da je to sve bilo za dobrobit građana.



"Još je prisutno slabo rukovođenje, obnavljanje nacionalizma i suviše malo dijaloga između zemalja u regionu", zaključio je Fejt.



Piter Fejt učestvuje na sedmom Beogradskom bezbednosnom forumu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva