:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

137

Piter Cvjetanović: Nisam besni rasista, već beli nacionalista

"Pridružio sam se maršu kako bih podržao poruku da bela evropska kultura ima pravo da bude prisutna kao i svaka druga", rekao je Cvjetanović televiziji "Channel 2 News".

Student istorije i političkih nauka na Univerzitetu Nevada u Rinu, za koga hrvatski mediji navode da je poreklom iz te države, naveo je i da je želeo da digne glas protiv "promene belog nasleđa".

Cvjetanovićeva fotografija sa tog skupa, na kojoj se vidi kako viče i nosi baklju, brzo se proširila medijima, a on se našao na meti grupa za borbu protiv rasizma.

"Nisam očekivao da će se fotografija tako brzo širiti. Shvatam da ima negativnu konotaciju, ali se nadam da ljudi koji su je delili po mrežama mogu da shvate da nisam besni rasista", rekao je Cvjetanović.

Navodi i da je od događaja u Šarlotsvilu "dobio najmanje pet pretnji smrću", kao i da namerava da policiji u Rinu dostavi preteće poruke koje su stigle na njegovu adresu.

"Kao beli nacionalista delim brigu za sve ljude. Svi zaslužujemo budućnost za našu decu i našu kulturu. Mržnja nije pokretač belih nacionalista. Mi samo želimo da očuvamo ono što imamo", rekao je Cvjetanović.

Univerzitet Nevada u Rinu oštro je osudio nasilje i izlive rasizma tokom nereda u Šarlotsvilu, navodeći da takvi stavovi "ne predstavljaju opredeljenja na kojima se zasnivaju vrednosti" koje zastupa ta ustanova.

"Ograđujemo se od pokreta koji podržava predrasude vezane za boju kože, verska opredeljenja, političke stavove, seksualno opredeljenje ili mesto rođenja. Takvim stavovima nema mesta u slobodnom društvu", navodi Univerzitet Nevada u Rinu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva