:

:

TV Most

clock

Maj 03, 2015   12:05

0

136

Pirot: Pekarka Danica nas predstavlja u Italiji



Koliko su uspešni u tome svedoči podatak da je državna prvakinja u pekarstvu za ovu godinu Danica Ćirić upravo iz ove škole, pa će ovoga leta predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu u pekarstvu koje se održava u Italiji.

Njen profesor Radosav Pejčić se nada da će se Danica, nakon Evropskog, plasirati i na Svetsko prvenstvo koje se održava u Francuskoj.

Govoreći o državnom prvenstvu koje je nedavno održano u Beogradu, Danica kaže da je konkurencija bila žestoka. "Pravila sam dansko pecivo. Nije bilo lako jer se radilo ručno, ali sam zadovoljna jer sam osvojila prvo mesto. Pravila sam dansko pecivo raznih oblika, koje sam sama osmislila", priča Ćirićeva za Tanjug.

Profesor Pejčić kaže da su se učenici Mlekarske škole, takmičili u četiri kategorije, izradi slavskog lisnatog testa, izradi kroasan kifli, baget vekne hleba i u kategoriji umetnički oblikovanog testa.

Šestoro učenika naše škole Danica Ćirić, Dajana Stanković, Jovana Mijalković, Nikola Lazarević, Tijana Ćirić i Anđela Tobić su naporno radili i pripremali se za takmičenje i postigli značajan rezultat, rekoa je on.

Od oko stotinu učenika iz 14 škola, samo dva će predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu, a jedna od njih je naša učenica Danica Ćirić, napominje Pejčić.

Prema njegovim rečima, zapažen rezultat ostvarila je i Dajana Stanković koja je u kategoriji umetnički oblikovanog testa osvojila treće mesto.

Maturant ove škole Vladimir Stojanović kaže da se umetničko oblikovanje testa u Mlekarskoj školi izučava sve četiri godine na smeru prehrambeni tehničar.

"Do sada smo radili grb Srbije, Svetog Savu, Vuka Karadžića, mnoge detalje vezane za umetnički oblikovano testo. Najteže je raditi portrete, kao što su likovi Vuka i Svetog Save, jer tu ima dosta detalja. Mnogo je teže crtati na testu nego na papiru, jer testo mrda, razvlači se levo - desno. Papir možete gumicom da obrišete ako pogrešite, a testo možete samo da premesite i krenete sve iz početka", kaže Vladimir za Tanjug.

Njegova školska drugarica Katarina Čalić kaže da najviše voli izradu slavskih kolača, za koje su učenici ove škole proteklih godina nagrađivani na brojnim takmičenjima.

"Za izradu slavskog kolača potrebno je tri do četiri sata rada. Radi se od kvasnog testa, a ukrasi od beskvasnog. Ukrasi kao što su krst, klas, burence, knjiga, pečat prave se od beskvasnog testa da ne bi naraslo, ali i da bi ostali bele bolje, što je važno zbog estetike", kaže Čalićeva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva