:

:

TV Most

clock

Decembar 04, 2017   12:05

0

253

Petrović: Pohvale za predloženi budžet, kritika nekih mera

"Nizak deficit i izbalasnirani budžet će omogućavati sledeće godine i narednih brzo opadanje javnog duga", rekao je Pavle Petrović na sednici skupštinskog Odbora za finansije, dodajući da su prihodi i rashodi u budžetu za 2018. realno planirani.

Kako je rekao, Fiskalni savet procenjuje da će sledeće godine za dva odsto biti smanjeno učešće javnog duga u BDP, i to sa 65 odsto na 63 odsto, te ocenio da je to i dalje visok nivo javnog duga.

Podsetio je da smanjenje javnog duga vodi povećanju privrednog rasta, smanjenju rizika zemlje, te kamatnih stopa po kojima se zadužuju i država i privatni sektor.

On je pohvalio što je došlo do pozitivne promene u strukturi rashoda i to u korist javnih investicija.

Dobro je, kaže, što će najveći deo sredstava za javne investicije biti upotrebljen za fizičku infrastrutkru jer to podstiče privredni rast i privrednu aktivnost.

On, međutim, upozorava da je nedovoljno investicija namenjeno zdravstvu, školstvu i zaštiti životne sredine, a s druge strane se primećuje ogromno povećanje za Ministarstvo odbrane i MUP koja bi, kaže, trebalo da budu transparentnija.

"Pitanje je da li je to najbolja raspodela ako vidimo da su zdravstvo, školstvo, zaštita životne sredine u jako lošem stanju", primećuje.

Navodi i da Fiskalni savet kritikuje što će i u 2018. biti na snazi privremena mera koja se odnosi na umanjenje natprosečnih penzija.

Objašnjava, naime, da je ta mera kada je doneta bila opravdana, te da je imala podršku Fiskalnog saveta, ali da njeno produžavanje nije opravdano, čak ni pravedno s ozbirom da je, dodaje, ostvaren nizak deficit i otvara se fiskalni prostor za povećanje rashoda.

"Kriza javnih fianansija ne postoji, ne postoji osnov da se zadrži ta mera. Penzije su stečeno pravo i povezane su sa uplatom doprinosa koji određuju nivo penzija", kaže Petrović.

Kritkovao je i produžavanje zabrane zapošljavanja u javnom sektoru koje će tako, kaže, trajati i četvrtu godinu.

Kaže i da analize pokazuju da ukupni nivo zaposlenosti u javnom sektoru približno odgovara po standardima broju stanovnika u centralnoj i istočnoj Evropi, te da dodatno smanjivanje broja zaposlenih može da oteža situaciju i usluge učini sve lošijim.

Problem je, kaže, što su negde viškovi, a negde manjak zaposlenih u javnom sektoru, te je zato, smatra, neophodna analiza koju vlada nije uradila.

"Neophodno je da postoje analiza i plan gde su viškovi i manjkovi i da se po njima postupa, a ne da se zamrzava zapošljavanje", kaže Petrović.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva