:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2018   12:59

0

164

Petrović: Budžet ušao u mirnije vode

"Ta ulaganja bi omogućila da se naš trend rasta od 3,0 odsto do 3,5 posto, gurne na 4,0 posto, što bi već bio respektabilan rast i doprinelo bi rešavanju ključnih problema", rekao je Pavle Petrović na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije.
 
Budžet Srbije je, kako dodaje, ušao u mirnije vode, zbog čega se otvara fiskalni prostor za rešavanje određenih problema, među kojima je i potreba snažnog povećanja ulaganja u zaštitu životne sredine, što bi moglo biti urađeno već u budžetu za 2019. godinu.
 
"Sada je trenutak da se već u budžetu za 2019. godinu usmere sredstva ka javnim investicijama koje predstavljaju prioritet. Veličina problema u ovoj oblasti traži velike investicije u visini od osam do devet milijardi evra u narednih 10 do 15 godina", istakao je Petrović.
 
U narednoj godini bi, prema procenama Fisklanog saveta, postojao budžetski prostor za javne investicije od oko 1,0 posto, odnosno od oko 350 do 400 miliona evra, čemu je doprinela uspešna fiskalna konsolidacija, činjenica da je javni dug počeo snažno da pada, kao i kamate koje plaćamo na dug.
 
Petrović je dodao da se pokazalo da je Srbija među najzagađenijim zemljama u Evropi, što ugrožava zdravlje stanovništva, skraćuje životni vek i smanjuje kvalitet života, zbog čega je povećanje investicija u životnu sredinu neophodno, a ta ulaganja bi, kako je zaključio, stimulisala privredni rast zemlje.
 
"Povećati budžetska izdvajanja za ekologiju za 500 miliona evra"
 
Izdvajanja iz budžeta za zaštitu životne sredine potrebno je godišnje povećati za oko 500 miliona evra, što iznosi od 1,2 do 1,4 posto bruto domaćeg proizvoda, smatra Fiskalni savet Srbije.
 
Kako je rečeno na konferenciji Fiskalnog saveta "Investicije u zaštitu životne sredine: Društveni i fiskalni prioritet", povećanje izdvajanja u zaštitu životne sredine popravilo bi strukturu budžeta, jer bi javne investicije bile veće, i pozitivno bi delovalo na privredni rast u kratkom roku.
 
Prema oceni Fiskalnog saveta, snažno povećanje ulaganja u zaštitu životne sredine treba da bude budžetski prioritet u 2019. i u narednim godinama.
 
Trenutno postoji fiskalni prostor u budžetu koji se može opredeliti za rešavanje ovog problema, i to je prilika koju ne bi trebalo propustiti, mišljenja su članovi ovog saveta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva