:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2017   12:05

0

267

Petrova crkva kod Novog Pazara čuva razne relikvije

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla žiža je srpske crkve i državnosti. Tu je Stefan Nemanja kršten po pravoslavnom običaju. Tu je 1196. održan Sabor na kome se odrekao vlasti. Tu su se, na istom Saboru, zamonašili Stefan i Ana. Zato se ovde o svakoj novoj izgradnji dobro promišlja, čak i onda kada to može da unapredi kulturno dobro.

"Imamo zahtev Pravoslavne crkve da se izgradi jedan konak sveštenički, odnosno parohijski dom koji bi sadržao, pored kancelarije sveštenika, jednu malu biblioteku. I što je za nas vrlo važno, lapidarijum, s obzirom na to da se ostaci kamene plastike koja je pronađena prilikom istraživanja na iskopavanju, ona se nalazi u priprati crkve, nije adekvatno izložena, ima je dosta i mogla bi da bude izložena na bolji način", kaže Vladimir Džamić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dok kamena plastika u priprati crkve čeka da se dobro promisli gde i kako će se izgraditi lapidarijum, krst kralja Milutina gledaćemo i dalje samo na slikama.

"Mnoge su vojske prolazile ovim prostorom kroz Rašku oblast, gde je crkva bila bogata raznim relikvijama. Jedna od takvih relikvija je i krst koji je kralj Milutin poklonio ovoj crkvi, odnesen je u Dubrovnik, tamo se i danas nalazi", kaže protojerej Zoran Filipović u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Posle zamonašenja u ovoj crkvi, Stefan Nemanja odlazi u Studenicu, a njegova žena Ana u Bogorodičin manastir kod Kuršumlije. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u bezvremenu, u blagosti crkvenog mira, nastavlja trajanje koje svedoči.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva