:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2016   12:05

0

136

Petrov: Za Karamarka više nema mesta u hrvatskoj vladi

Petrov je istakao da će na sutrašnjoj telefonskoj sednici Vlade ministri iz Mosta glasati za smenu prvog potpredsednika Vlade i lidera HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Tu odluku sam mu saopštio još u utorak ujutru. Ostavio sam mu rok od 48 sati da sam podnese ostavku, a s obzirom na to da se to nije dogodilo, zastupnici Mosta u Hrvatskom saboru glasaće za njegov opoziv", naveo je Petrov.

Hrvatsku već tri nedelje potresa afera sa ugovorom supruge Tomislava Karamarka i konsultanta naftne kompanije MOL Josipa Petrovića.

Petrov je istakao da je dobio informacije da postoji "prejaka veza" između kruga ljudi bliskih Karamarku i konsultantu mađarske naftaške firme MOL, što Petrov smatra "apsolutno neprirodnim" jer je Karamarko prvi potpredsednik Vlade, pa je "jasno da tu postoji politička odgovornost".

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Miro Kovač (HDZ) rekao je da, ako bi članovi vlade iz Mosta bili za opoziv, to bi značilo da imaju isti stav kao SDP i Zoran Milanović, "što bi bilo neprirodno".

Kovač pretpostavlja da se to neće dogoditi, a u intervjuu za RTL je rekao i da će HDZ "biti protiv te igrice koja je došla iz SDP-a" i da bi "bilo logično da naši partneri iz Mosta budu na našoj liniji".

Karamarkov opoziv, odnosno glasanje o poverenju, traže poslanici SDP-a i Silvano Hrelja iz HSU, koji smatraju da je prvi potpredsednik Vlade zbog poslovne povezanosti firme "Drimia" njegove supruge Ane, s firmom konsultanta MOL-a Josipa Petrovića, u sukobu interesa i da je u vezi s fizičkim i pravnim licima "čiji su ciljevi i interesi suprotni interesima Hrvatske i hrvatskih građana".

Oni smatraju da je time dovedena u pitanje mogućnost da Karamarko, kao prvi potpredsednik Vlade, donosi objektivne i nepristrasne odluke, u interesu Hrvatske i njenih građana.

O predlogu za opoziv Karamarka Sabor mora da odluči najkasnije za 30 dana.

Izvor: RTS, Beta, Jutarnji list

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva