:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

219

Petrič: Vučić voljan da reši Kosovo,istorijska prilika za EU


U intervjuu za "Dojče vele" (DW), Petrič je kazao da su za rešavanje sukoba Beograda i Prištine "neophodni iskreni razgovori" i da "Brisel mora da kao prioritet stavi odnose država Zapadnog Balkana s Evropskom unijom".



Na konstataciju novinarke da je rekao da se "danas nalazimo pred istorijskom prilikom za rešavanje kosovskog pitanja" i pitanje šta podrzumeva pod time, Petrič je odgovorio da "misli da je izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića o Kosovu signal da je on sada voljan da se pozabavi i reši kosovsko pitanje".



"Ovo predstavlja neku vrstu istorijske prilike za rešavanje poslednjeg preostalog sukoba u bivšoj Jugoslaviji, konkretno se radi o odnosima Srba i Albanaca na Kosovu. EU treba da prepozna veliku priliku za rešenje ovog pitanja", rekao je Petrič.



Upitan šta bi Brisel trebalo tačno da uradi, Petrič je kazao da bi "Brisel trebalo da inicira novi politički proces i prevaziđe osećaj rutine koji se uvukao u razgovore Beograda i Prištine".



"EU bi trebalo da se usredsredi na rešenje ovog pitanja u naredne dve godine. S tim u vezi, možda bi bilo neophodno poveriti mandat cenjenom stručnjaku koji poznaje situaciju u regionu sa ciljem kretanja ka rešenju. Trebalo bi razmisliti i o tome šta bi Srbija mogla da dobije i kako da bude motivisana da istinski primeni ovaj istorijski korak", naveo je Petrič.



On je ocenio da bi "bilo važno da se Srbija ne oseti pod pritiskom koji dolazi spolja da prihvati nešto, ali da se takođe angažuje u debati na domaćem nivou o tom pitanju što bi dovelo do sporazuma koji obe strane istinski prihvataju".



Po Petriču, "Srbima treba dati ponudu".



"Ona mora da uključuje garanciju zaštite etničkih manjina i po mogućstvu bilateralni sporazum koji i Beograd i Priština mogu da prihvate, na primer kada se radi o ponovnom iscrtavanju granica", kazao je Petrič.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva