:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

April 19, 2018   12:05

0

197

Petković: PR da promeni pravni okvir, čekaćemo na formiranje ZSO


On je izjavio da je potrebna ZSO onakva kako je dogovoreno i potpisano, a da je tada ugovoreno i potpisano da i jedna i druga strana moraju da prilagode propise kako bi došlo do ispunjenja svih sporazuma, posebno do formiranja ZSO.Petković je istakao da EU treba da natera Prištinu da promeni pravni okvir i propise, kako bi statut za formiranje ZSO mogao da obuhvati opšte principe koji su potpisani Briselskim sporazumom iz 2015.godine.



"Ukoliko ne dođe do promene propisa taj statut ne može da zaživi. Nama treba ZSO onako kako je dogovoreno i potpisano u Briselu 2013. i 2015. godine, samo tako i nikako drugačije. Nama ne treba ZSO koja će biti svedena na nivo nevladine organizacije i koja će biti praporac koji zveči. Nama treba ZSO kao mesto gde će Srbi moći da odlučuju o svojoj sudbini", kazao je Petković i dodao da "nama ne treba Asocijacija kakva postoji u Ustavu Kosova".



On je podsetio je da je na današnji dan pre pet godina u Briselu potpisan Prvi sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je krovni dokument sa ciljem da okupi srpski narod na KiM, zarad njegovog opstanka i ostanka u južnoj pokrajini, ali i da dovede do pomirenja između dva naroda, albanskog i srpskog.



"Srce Briselskog sporazuma predstavlja formiranje ZSO, koja bi institucionalno okupila ceo srpski narod na KiM, ali i koja bi bila garant očuvanja srpskog identiteta. Nakon godina stradanja srpskog naroda i progona sa svojih ognjišta, zatiranja srpske kulturne baštine, prvi put idejom za formiranje ZSO srpski narod dobio je priliku da živi život dostojan čoveka u 21. veku", kazao je Petković



Petković je naglasio da su država Srbija i predsednik Vučić uz sve Srbe na KiM i izneo je stav predsednika da će se sačekati još tri i po meseca sa formiranjem ZSO, kako niko ne bi mogao da optuži Srbe da krše međunarodne sporazume i dogovore.



Sastanku su prisustvovali i predstavnici Srpske liste.



Jedan od predstavnika ove liste, Igor Simić je naglasio da je jako bitno da se proces pokrenuo sa mrtve tačke.



"Mnogi su očekivali da mi danas krenemo, kao što to Srbi najčešće rade, srcem. Ali, ne, mi ćemo ovoga puta glavom", istakao je Simić.



On je govorio i o nadležnostima Zajednice sroskih opština u koje, prema Briselskom sporazumu spadaju pun nadzor u oblastima zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja na području opština sa srpskim većinskim stanovništvom.



“Dogovoreno je i da će ZSO imati svoje organe: predsednika, podpredsednika, odbor od sedam članova, savet od trideset  članova i skupštinu koju će činiti legitimno izabrani predstavnici srpskog naroda  na izborima” objašnjava Simić.



Koordinator Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO Vinka Radosavljević predstavila je prisutnima dokument pod nazivom “Delokrug i  mandat Upravljačkog tima za uspostavljanje Zjednice srpskih opština” koji govori o ingerencijama i zadacima ovog tima.



Upravni tim za izradu statuta ZSO čine Vinka Radosavljević iz Kline , Igor Kalamar iz Kosovske MItrovice, Dejan Radojković iz Zubinog Potoka i Svetislav Dunjević iz Štrpca.



 


Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva