:

:

TV Most

clock

April 26, 2017   12:05

0

144

Peta godišnjica osnivanja Rusko-srpskog humanitarnog centra

Povodom obeležavanja petogodišnjice osnivanja Centra, delegacija ruskog Ministarstva doputovala je u radnu posetu Nišu, gde će posmatrati vežbe srpskih spasilaca i dobrovoljaca, a takođe će obići centar za obuku i druge objekte u kojima se spasioci obučavaju, navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Članovi ruske delegacije će, zajedno sa srpskim kolegama, učestvovati i na sastanku Upravnog odbora Rusko-srpskog humanitarnog centra i razgovarati o izgledima za njegov razvoj, a prisustvovaće i otvaranju foruma "Pet godina na Balkanu" posvećenom petoj godišnjici Centra.

Kapaciteti Rusko-srpskog humanitarnog centra su u proteklih pet godina pokazali svoju efikasnost u izlaženju na kraj sa posledicama razornih poplava u Srbiji i drugim balkanskim zemljama u maju 2014, ističe rusko Ministarstvo.

"To je jedinstven centar osnovan isključivo radi humanitarnih aktivnosti – pružanja pomoći, spasavanja i organizovanja interakcije u suočavanju sa nesrećnim situacijama do kojih dovode ljudi i sa prirodnim katastrofama", navodi se u saopštenju.

Takođe se napominje da su ruski specijalisti bili prvi koji su pritekli u pomoć srpskom stanovništvu u vreme poplava pre tri godine.

"U roku od 48 sati, oni su evakuisali više od 2.000 osoba, među kojima 600 dece, iz poplavljene oblasti u Obrenovcu. Pored toga je rusko Ministarstvo za vanredne situacije avionom dostavilo više od 140 tona različitog humanitarnog tovara Srbiji i Bosni i Hercegovini u okviru te operacije", podseća rusko Ministarstvo.

U saopštenju se navodi i da zajednička rusko-srpska jedinica Centra uklanja eksplozivne objekte sa teritorije Srbije od 2008. godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva