:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2017   12:05

0

227

Performans povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a


Performans učenika Medicinske škole povodom Svetskog dana borbe protiv Side.

Povodom Svetskog dana borbe protiv Side, učenici srednje Medicinske škole okupili su svoje profesore i drugove na performasu kojim su prikazali koliko je bitno biti upućen u metode zaštite od Hiv virusa, ali i situacije u kojima se mladi kako se ne bi izdvajali iz društva podvrgavaju rizicima da postanu Hiv pozitivni.

Psiholog u Medicinskoj školi, Valentina Nikolić ističe da se svi zaposleni u školi trude da razgovorom i edukacijom povećaju svest učenika o značaju prevencije kod ove bolesti.

„Nisam sigurna da mladi dovoljno znaju o riziku koji nosi prerano stupanje u seksualne odnose. Rekla bih da možda treba više raditi sa decom, pre svega roditelji ali i profesori na temu polno prenosive bolesti. Mi smo danas, zajedno sa našim učenicima, pored performansa, odradili i kampanju, odnosno pokušali da informišemo javnost o značaju prevencije i o ranoj informisanosti o Hiv virusu. Mi u okviru svojih nastavnih aktivnosti redovno posvećujemo pažnju ovoj temi“, rekla je Nikolićeva.

Profesor praktične nastave u Medicinskoj školi Irena Veličković kazala je da se značaj današnjeg performansa ogleda pre svega u informisanju dece ali i šire javnosti da je bolest Sida i te kako prisutna u sadašnjosti, ali i da je ključna aktivnost, posebno ovog 1. decembra, podizanje svesti o prevenciji bolesti.

„Svake godine organizujemo neku aktivnost na ovu temu. Performanskom smo pokazali značaj informisanosti o ovoj bolesti, a posebno smo njime hteli da naglasimo da je prevencija veoma bitna i kod ove bolesti, kao i kod svih ostalih“, rekla je Veličkovićeva.

Učenici srednje Medicinske škole i akteri današnjeg performansa Marija Velić i Novak Ristović poručili su svojim ulogama da je jako bitno imati svoj stav i ne dozvoliti da zarad društva i provoda postanete još jedan „pozitivan“ na statističkoj listi obolelih od Side.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva