:

:

TV Most

clock

Maj 19, 2017   12:05

0

192

Pepela ima i za izgradnju puteva i za izvoz

Srbija 70 odsto struje dobija iz uglja, tako da EPS ima ogroman potecijal pepela. Prave se planovi za njegovo veće iskorišćenje. "Mi imamo u ovom trenutku na deponijama oko 200 miliona tona pepela. Godišnje se, na žalost ili na sreću što nam je dobra proizvodnja, proizvede oko šest miliona tona pepela. I politika Vlade Srbije je upravo usmerena da pepeo dostigne status sirovine", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vlada je još 2015. donela Uredbu o korišćenju pepela u industriji. A termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu dobile su licence da trguju pepelom jer bi mogli i da ga izvoze.

"Srbija kao Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i iz tog razloga ističem da smo počeli gradnju luke na Dunavu, pristaništa na Dunavu, što je veoma važno u transportu pepela", kaže Milorad GRČIĆ, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član EKOBE - Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije. Direktive u toj oblasti su sve rigoroznije, posebno u ekološkim zahtevima.

"Naše Udriuženje je osnovno 1990. godine. Regulative su nam nametnute i mi zajednički tražimo rešenja kako bi od sagorevnja uglja ostvrili što veću komercijalnu korist i bolje štitili životnu sredinu", rekao je Ivan Skidmore, direktor Udruženja ECOBA.

Inače, EPS za odlaganje i održavnje deponija pepela godišnje izdvaja više od 50 miliona evra.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva