:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Avgust 17, 2018   13:51

0

158

Pentagon:Kina verovatno obučava vojne pilote za napade na SAD


"U poslednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama i njena vojska verovatno izvodi vežbe za napade na SAD i naše saveznike", objavio je Pentagon u izveštaju.



Pentagon je, takođe, naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa i da su kineske vazduhoplovne snage "dobile novu nuklearnu misiju", prenosi Si-En-En.



"Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu 'trijadu' sistema na kopnu, moru i u vazduhu", stoji u godišnjem izveštaju Pentagona.



Kineski predsjednik Si Đinping nije krio svoju želju da modernizuje vojne snage uz borbu protiv korupcije i modernizaciju vojne opreme.



U Pentagonovom izvještaju stoji da "kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj istoriji da bi postala sposobna da se bori u udruženim operacijama".



Prema izveštaju objavljenom u četvrtak, Kina radi na "strateškim dalekometnim bombarderima sa nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli postati funkcionalni u narednih 10 godina".



U izveštaju se procenjuje i da Kina "troši" na odbranu oko 190 milijardi dolara, trećinu izdvajanja SAD.



Očekuje se da će kineski budžet za vojsku dostići 240 milijardi u narednih 10 godina.



Kina, kaže se u izveštaju, restruktuira svoje snage da "se bore i pobede", prenosi Bi-Bi-Si.



U izveštaju se ističe da Kina razvija svemirski program uprkos javnom stavu protiv militarizacije svemira.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva