:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

115

Pens: SAD neće stajati po strani dok Venecuela tone

"Predsednik Tramp je vrlo jasno stavio do znanja da nećemo stajati po strani dok Venecuela tone u diktaturu. Loše stanje u Venecueli preti da ugrozi bezbednost i prosperitet naše celokupne hemisfere i naroda SAD", rekao je Pens novinarima u Kartaheni, u Kolumbiji, a prenosi agencija Rojters.

Pens je, u primetno pomirljivijem tonu u poređenju sa Trampom, istakao da će "SAD i dalje biti uz slobodne zemlje širom svoje hemisfere, sve dok se venecuelanskom narodu ne vrati demokratija".

"Za Venecuelu imamo mnogo opcija, ali predsednik ostaje uveren da, sarađujući sa svim našim saveznicima širom Latinske Amerike, možemo da postignemo mirno rešenje", rekao je Pens.

Predsednik SAD Donald Tramp u petak je zapretio vojnom akcijom u Venecueli, čime je izazvao osude širom Latinske Amerike.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pensom, da vojnu intervenciju ne bi čak trebalo ni razmatrati.

Međutim, potpredsednik SAD je napomenuo da je sa predsednikom Kolumbije razgovarao o novim sankcijama protiv Venecuele.

"Predsednik Santos i ja smo detaljno razgovarali o dodatnim merama koje bi mogle biti preduzete kako bi se izvršio jači pritisak na režim u Venecueli u ekonomskom smislu", rekao je Pens, dodavši da SAD "razmatraju niz dodatnih ekonomskih sankcija".

Trampov komentar o vojnoj intervenciji kao opciji za Venecuelu su, pored ostalih latinoameričkih zemalja, osudili i Peru, Meksiko i Kolumbija, koji spadaju u najoštrije kritičare venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, podseća agencija Rojters.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva