:

:

TV Most

Foto: Tanjug/ Kancelarija za saradnju s medijima Vlade

clock

Jun 25, 2018   16:52

0

210

Pčelari primer kako se udruživanjem postiže uspeh

U šumadijskoj opštini Rača otpočela je izgradnja Pogona za prikupljanje i otkup meda. Na taj način će se pčelarima sa cele teritorije Srbije omogućiti sigurna cena i plasman proizvoda, dok se očekuje da ovaj model prikupljanja meda postane za tri godine pravi primer i ostaloj poljoprivrednoj proizvodnji.
Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije je rekla: "Pčelari su primer za sve nas u Srbiji, primer šta može da se uradi kada se udružite, kada svi radimo zajedno, kada ne odustajete i velika stvar je što danas stavljamo kamen temeljac za pogon Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Ovde u Rači će dolaziti sav med."
 
"Ovo je velika stvar za Raču. Moram da kažem da pčelar i uopšte pčelarstvo ako išta ima smisla u poljoprivredi i bez čega danas, sutra ne može da je bude to je naše pčelarstvo. Ne zaboravite da u Srbiji ima po glavi stanovnika najviše košnica na planeti, a to je sve tako samo zbog vas", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije je istakao: "Svaki pčelar u Srbiji danas mora da se raduje jer zna da će u buduće moći da plasira svoj proizvod po realnim tržišnim cenama. Naravno naišli smo i na ozbiljne ljude u državnim organima koji su prihvatili sve ovo što mi radimo."
 
Savez pčelarskih organizacija Srbije je uz podršku opštine Rača, Vlade Republike Srbije i programa NALED-a obezbedio realizovanje investicije za izgradnju pogona u iznosu od više od milion evra, čiji će kapacitet biti i do 3000 tona meda godišnje.
 
"Prodavajući na teglu malo se proda, ja sam prošle godine prodala ali sam imala male količine. Međutim kako se povećavaju društva povećava se i količina meda i zaista mnogo znači da imate gde da prodate med", napomenula je Ljiljana Popović- pčelarka, selo Azanja, Smederevska Palanka.
 
Aleksandar Ranković, pčelar, selo Đurđevo, opština Rača je rekao: "Značiće nam mnogo, imaćemo zagarantovan plasman meda i sigurnu cenu i nećemo biti ucenjivani od raznoraznih otkupljivača. Imaćemo zagarantovano i tržište i plasman."
 
Med će se plasirati i u buradima i u manjim pakovanjima kako na domaće tako i na inostrano tržište dok će kupci konačno imati priliku da u trgovačkim lancima kupe proizvod garantovanog kvaliteta.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva