:

:

TV Most

clock

Maj 07, 2015   12:05

0

153

Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Paviljon je spreman da primi svoju prvu publiku koja može pogledati projekat Ivana Grubanova i Lidije Merenik "Ujedinjene mrtve nacije".

Reč je o podnoj instalaciji koja je izvedena na čitavoj površini poda Paviljona i koju čine materijalni ostaci performativnog procesa izlaganja dejstvu mešavine hemikalija i boje 100 državnih zastava, zemalja koje su prestale da postoje u 120 godina dugoj istoriji Bijenala u Veneciji.

Instalacija podrazumeva izlaganje zastava i njihovih otisaka, grupisanih na podu tako da bude jasna njihova kauzalna veza.

Posetioci Paviljona će se slobodno kretati između tih podnih kompozicija, odnosno gaziće po islikanim površinama, a rad prikazuje kreiranje slika na sirovom platnu uz pomoć zastava koje ujedno služe kao modeli, oruđe i slikarski materijal.

Na belini unutrašnjih zidova Paviljona nalaze se bela trodimenzionalna slova sa nazivima i navedenim godinama trajanja svake države, odnosno nacije čije su zastave i njihovi otisci obuhvaćeni instalacijom, a po uzoru na natpis "Jugoslavia" na pročelju fasade sada Paviljona Republike Srbije.

Taj projekat se u formalnom, medijskom i konceptualnom smislu nadovezuje na prethodni projekat istog umetnika "Mrtve zastave" i problematizuje ne samo narative koje zastave, kao simboli, proizvode, već na autentičan način preispituje političke i ideološke propozicije Bijenala kao institucije.

Bijenale umetnosti u Veneciji će u svom 56. izdanju odgovoriti na temu "Sve budućnosti sveta" i na njemu učestvuje 136 umetnika iz 53 zemlje koje je umetnički direktor Okvui Envezor odabrao za centralnu izložbu.

Ta najznačajnija smotra savremene umetnosti će za publiku biti otvoreno od 9. maja do 22. novembra.

Predsednik Bijenala u Veneciji je Paolo Barata, a organizatori su najavili 44 prateća događaja na kojima će se predstaviti neprofitne nacionalne i internacionalne organizacije i institucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva