:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

118

Pavel: Ruske sposobnosti znamo, namere ne

Govoreći u ponedeljak u Briselu, Petr Pavel je izjavio da, iako namere Rusije nisu u potpunosti jasne, njena rastuća vojna moć je neosporna, piše sajt Politiko.

"Mi u uniformama definišemo pretnju na osnovu dva velika elementa. Jedan je sposobnost, a drugi je namera. Kada se govori o sposobnosti, nema sumnje da Rusija razvija svoje sposobnosti i u konvencionalnim i u nuklearnim komponentama. Kada govorimo o vežbama, njihova mogućnost da rasporede trupe na velikoj udaljenosti i da ih efikasno koriste veoma daleko od sopstvene teritorije se ne dovodi u pitanje", rekao je Pavel.

Međutim, kako je naveo, namere Kremlja su manje jasne.

"Kada govorimo o nameri, nije baš jasna, zato što ne možemo jasno da kažemo da Rusija ima agresivne namere prema NATO-u. Postoje elementi koji moraju da nas brinu i moramo da budemo spremni. Tako da čak i ovu potencijalnu pretnju shvatamo veoma ozbiljno", istakao je general NATO-a.

Naveo je i da Alijansa čini sve što može kako bi bila spremna da se suoči sa bilo kakvom potencijalnom opasnošću koja bi bila slična već poznatoj situaciji na Krimu, u istočnoj Ukrajini i da se ne ponovi ni protiv jedne članice NATO-a.

"Mi, takođe, vidimo jače i samopouzdanije držanje, i u političkom i u vojnom rukovodstvu koje govori o preduzimanju svih mera neophodnih za suočavanje sa vojnim razvojem NATO-a. Mi vidimo veliku modernizaciju čitave ruske vojske", rekao je Pavel.

Dodao je da Alijansa radi na jačanju napora u borbi protiv terorizma i da NATO ne može sebi da dozvoli taj luksuz da se fokusira samo na pretnje državnih aktera, navodi Politiko.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva