:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2017   12:05

0

126

Paunović:Najveći pomak ostvaren u oblasti obrazovanja

Suzana Paunović rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a da je predstojeći susret predsednika Mađarske i Srbije u Senti izuzetno važan i da predstavlja potvrdu prijateljskih i dobrosusedskih odnosa dve zemlje.

"Taj susret predstavlja i priliku da se razgovara o položaju mađarske nacionalne manjine u Srbiji i srpske u Mađarskoj. Ovaj susret je, kao i prethodni predsednika Vučića sa članom predsedništva BiH, dobra prilika da se pošalje poruka za neophodnost razumevanja i tolerancije", kaže Paunovićeva.

Dodaje da će u sredu biti predstavljen četvrti izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za manjine.

"Od marta prošle godine kada je Akcioni plan usvojen, na svaka tri meseca imamo izveštaje o tome šta se radi u sprovođenju Akcionog plana i sada imamo izveštaj koji daje pun uvid u stanje na terenu", objašnjava Suzana Paunović.

Ističe da je najveći pomak ostvaren u oblasti obrazovanja.

"Radimo na jačanju lokalnih zajednica u sprovođenju ovog Akcionog plana, lokalne samouprave su uključene u izveštavanje i sprovođenje ovog dokumenta", kaže Paunovićeva.

Napominje da kašnjenja ima u sprovođenju propisa.

"Očekujemo na jesen da dva zakona koja se tiču nacionalnih manjina uđu u proceduru, a kašnjenja imamo u normativnom delu", ističe Paunovićeva.

Dodaje da je ove godine za rad nacionalnih saveta opredeljeno 245 miliona dinara.

"Obustava dotacija od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava nekim nacionalnim savetima je nešto duža. Grčki je najduži do sada, kraći vremenski period ima crnogorski nacionalni savet. Novac se može dostavljati samo nacionalnim savetima koji redovno funkcionišu", objašnjava Paunovićeva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva