:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2018   12:05

0

132

Patrijarhu Irineju u Moskvi uručena nagrada


"Ovu premiju ne doživljavam kao nagradu namenjenu meni lično, nego u njoj vidim mome srcu dragi znak ljubavi i pažnje za ceo srpski narod. Od svega srca blagodarim Povereničkom savetu i Predsedniku ovoga Fonda što su mene smatrali dostojnim ove nagrade", kazao je partrijarh pred okupljenima u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, prenosi televizija Hram.




Nagradu je partrijarhu dodelio Fond jedinstva pravoslavnih naroda, a uoči uručenja, organizatori ceremonije su posebno naglasili ulogu partrijarha u podršci monaštva i sveštenstva na Kosovu i Metohiji.



On je prilikom uručenja nagrade ponovio da se Srpska pravoslavna crkva nalazi pod represijom na Kosovu i Metohiji.



"To je znak podrške našem narodu i našoj Crkvi, koja trpi strašna ugnjetavanja na Kosovu i Metohiji i koja je prinuđena da brani svoja vekovna prava u zemljama bivše Jugoslavije zato što vekovima svedoči svetu sveto Pravoslavlje i ostaje nepokolebiva u veri otaca", rekao je Irinej.



Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril u obraćanju je izrazio zabrinutost zbog izazova savremenog sveta.



"Nažalost, mora se konstatovati da se danas pod udarom nalazi sama osnova ljudske prirode, revidiraju se tradicionalne predstave o porodici, o biološkoj konstituciji ličnosti, stvorenoj po liku i naličju Boga. Pred nama stoji složeni zadatak stvaranja mogućnosti savremenom čoveku da sluša evangelističku istinu koja neumorno poziva na put istine i mira", rekao je patrijarh Kiril.



Predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev je posebno naglasio značaj ovog događaja.



"Danas, kao nikada, vidi se kako savremeni svet odbacuje hrišćanske temelje bića, što je povezano sa najkatastrofalnijim posledicama... Zdrave snage pravoslavnog sveta treba da se suprotstave toj snažnoj, dobro organizovanoj globalnoj antihrišćanskoj i antiljudskoj ofanzivi", rekao je Aleksejev.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva