:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

149

Patrijarh ortvorio izložbu u Domu vojske

Otvarajući izložbu, patrijarh je rekao da su sveštenici u ratovima hrabrili srpsku vojsku, da su im podizali moral i ukazivali da je čast poginuti za otažbinu i bližnje svoje.

"Znali su zašto se bore", istakao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, neprijatelji srpskog naroda i kulture činili su prve korake da narod liše inteligencije, a među njima i sveštenike, kao duhovne vođe.

On je naveo da su to činili neprijatelji hrišćanske ideologije.

"Nadam se da je to vreme iza nas i da smo se ponovo vratili svojim korenima, istoriji, svojoj kulturi...da nam nije bilo crkve, ko zna kakvim bi se imenom danas zvali", rekao je Irinej.

Istakao je da je srpski narod, zahvaljujući crkvi, ostao i opstao.

"Misija crkve je bila i ostala da bude sa narodom, da se raduje, pati i strada sa njim", istakao je patrijarh i dodao da se zbog toga istorija crkve i naroda ne može razdeliti.

Direktor arhiva Srpske pravoslavne crkve i autor izložbe Radovan Pilipović rekao je da da je pitanje srkvenog arhiva od velikog interesa za državu i da SPC nije irelevantna za proučavanje istorijskih tokova.

Na značaj angažovanja sveštenika u ratovima ukazao je i direktor Medija centra "Odbrana" Stevica Karapandžin rekavši da su oni doprineli očuvanju verskih vrednosti i visokom moralu vojnika.

On je podsetio da su u najtežim ratnim prilikama vojni sveštenici osveštavali vojne zastave, kao i da se one čuvaju u vojnom muzeju.

Kako je rekao, u Velikom ratu, Srbija bi bila uništena da nije bilo požrtvovanih vojnika, koje su bodrili 239 sveštenika.

Na izložbi se, kako je navedeno, može videti masovno učestvovanje sveštenika u Prvom svetskom ustanku (1804 - 1813) i Drugom srpskom ustanku (1815) što pokazuje čvrste veze crkve sa narodom.

Praksa verske službe u vojsci odražavala se na stvaranje čvrstog morala i borbene rešenosti, dok su srpske vojne ustanove imale svoje krsne slave, gde je sveštenik bio potreban kao verski i duhovni autoritet.

Izložba koja je plod saradnje arhiva Srpske pravoslavne crkve i Medija centra Odbrana biće otvorena do 20. marta, svakog dana, osim nedelje, u periodu od 11 do 19 sati.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva