:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2018   12:05

0

128

Patrijarh Irinej:Srbi sa Slovencima uvek bili u dobrim odnosima


Patrijarh Irinej, koji je juče prisustvovao otvaranju novoizgrađenog parohijskog doma pravoslavne Crkve Svetih Kirila i Metodija, pozvao je srpski narod da poštuje i ostale žitelje drugih vera.



- Jer, svi smo božija deca i nema razlike među ljudima, ma koje vere bili - rekao je patrijarh srpski.



 


Posle razgovora sa pravoslavnim vernicima koji su stigli iz cele Slovenije, kao i iz Italije i Austrije, patrijarh srpski je u Crkvi Kirila i Metodija, koja je u samom centru Ljubljane, služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje arhijereja.



Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, kao domaćin, zahvalio je patrijarhu što je došao u Sloveniju, gde takođe žive njegovi vernici.






Otvoren parohijski dom






Otvaranju parohijskog doma prisustvovali su i predstavnici srpske ambasade, ambasador Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković i prvi savetnik Ivana Jakšić Matović, kao i predstavnici drugih vera.



Parohijski dom podignut je na crkvenom dvorištu u centru grada, pored poznatog ljubljanskog parka Tivoli.



U domu će se održavati sve važnije kulturne priredbe srpskih društava, očekuje se dolazak srpskih pisaca i muzičkih i pozorišnih grupa iz Srbije i Republike Srpske koji će nastupati za Srbe i Slovence iz cele Slovenije.



 





U Parohijskom domu će biti i škola za učenje srpskog jezika i ćirilice.



Patrijarh Irinej stigao je u Sloveniju u petak, 17. maja, i najpre je posjetio luku Kopar, gde je zbog velikog broja pravoslavnih vernika Srpska pravoslavna crkva odlučila da podigne hram. Tamo mu je domaćin bio Boris Popovič, gradonačelnik Kopra.



Partijarh je u Ljubljanu stigao u subotu, gde ga je primio gradonačelnik Zoran Janković.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva