:

:

TV Most

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

116

Pastor obara vladu Vojvodine?

Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara, rekao je da i stranka koju vodi poznaje određene granice.

Nakon neslaganja u vladajućoj koaliciji na pokrajinskom nivou te stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, u vezi smene direktorke "Vojvodinašuma" Marte Takač iz SVM, Pastor je rekao da opstanak koalicije zavisi prvenstveno od LSV, jer u toj stranci ima "mnogo različitih mišljenja".

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci je "abnormalna situacija", kada su "čelni ljudi Lige ili prisiljeni da se distanciraju od izgovorenih reči predsednika te stranke".

Pastor je u intervjuu za "Mađar so" podvukao nameru SVM da i dalje ostane racionalna, istsakavši da su se proteklih meseci "uvek suzdržavali od reakcija na svaku rečenicu koja je stizala iz LSV", ali da se "mora povući neka granica".
"Slažem se da u vezi određenih pitanja neko može da ima drugačije mišljenje, ali to ne daje pravo tom pojedincu da drugog omalovažava, naziva ga izdajicom, slugom krajnje desnice, da vređa druge kao pojedince, kao pripadnike neke političke grupe i kao pripadnike neke zajednice", rekao je Pastor.

On je dodao da se takvo ponašanje "svojstveno boljševicima", teško može tolerisati.
"Ne postoji parlamentarna većina, koalicioni sporazum koji je vredan toga da se vređa jedna zajednica i na hiljade birača koji su svoj glas dali za nastavak određene politike", ocenio je Pastor.

Lider SVM tvrdi da se vređanje ne smiruje, a da promene na čelu "Vojvodinašuma" dokazuju da "ambicijama za obračun i pokazivanje sirove snage nema kraja".

To je, uveren je Pastor, veliki problem ne samo za SVM nego i za Demokratsku stranku.

On je taj stav pojasio time što je nedavno vojvođanskog premijera nadglasala njegova sopstvena vlada, a DS ostao u manjini, pošto je statut "Vojvodinašuma" promenjen "bez priprema, sirovom većinom".
"Poništen je raspisan konkurs i smenjen je direktor, bez ikakve dokumentacije, samo na osnovu usmenih objašnjenja", rekao je Pastor i podvukao da, ukoliko vojvođanska politika želi da pođe u tom pravcu, SVM joj u tome neće biti partner, bez obzira na budućnost koalicije i bez obzira koja će biti sudbina pojedinih političara.

"Ne mogu da zamislim dugoročno partnerstvo sa onima kojima predstavlja problem što neko ima nacionalnu i versku pripadnost, sa onima koji hoće da grade multikulturalno, multikonfesionalno i multietničko vojvođansko društvo, a istovremeno im predstavlja problem što je neko Mađar i katolik", naglasio je Pastor.

Predsednik SVM je dodao da su tokom devedesetih godina "takve pojave bile prisutne prigušeno, u skrivenoj formi, ne toliko jasno kao što je to slučaj danas".
"Odgovornost Demokratske stranke je nesporna, naročito ako se uzme u obzir šta je sve povukla na sebe tokom jesenje reorganizacije vlade. Sada, kada vidimo i posledice, ne bi trebalo da se čudimo, nego da se bavimo tim posledicama", zaključio je Pastor.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva