:

:

TV Most

clock

April 20, 2015   12:05

0

157

Pasoš Srbije na 31. mestu po moći, ruski na 35.

Listu "najmoćnijih pasoša na svetu" sastavila je konsultantska kompanija iz Kanade "Arton kapital",tako što su pasoši upoređivani sa brojem zemalja u koje njihovi vlasnici mogu ući bez vize.

Srpski pasoš se tako našao na 31. mestu između Makaa i Paragvaja.

Pre Srbije, na 19. poziciji je Hrvatska, poslednja pridružena članica EU, čiji državljani ulaze bez vize u 124 zemlje. Slovenački pasoš je 12. najpoželjniji na svetu, pa Slovenci bez vize odlaze u 135 zemalja.

Bolje od Srbije u regionu su rangirane i Bugarska i Rumunija, kojima je ulazak u EU omogućio 15. odnosno 17. poziciju, pa njihovi državljani slobodno odlaze u 131 odnosno u 128 zemalja.

Od zemlja iz regiona gore rangirane od Srbije su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje zauzimaju 33., 38. tj. 35. mesto, a čijim državljanima je slobodan ulazak zagarantovan u 101, 94 odnosno u 98 zemalja.

Putna dokumenta SAD i Velike Britanije, su na vrhu liste i dele prvo mesto. NJihovi vlasnici bez vize mogu da putuju u 147 zemalja.

Odmah iza njih nalaze pasoši Francuske, Nemačke i Južne Koreje sa čijim pasošima se može ući u 145 države.

Četvrtu pozciju po popularnosti pasossa dele Danska, Finska, Holandija, Japan, Luksemburg i Singapur, čiji državljani samo da požele mogu da putuju u 143 zemlje. Ruski pasoš zauzima 35. mesto, dok se kineski nalazi deset mesta ispod, na 45. popziciji. Pasoš Hong Konga je na 11., Argentine i Izraela na 16. mestu.

Na začelju liste su pasoši čiji vlasnici moraju da dobiju vize, za skoro sve zemlje, a to su gradjani Solomonskih ostrva, Južnog Sudana, Mjanmara i "palestinskih teritorija".



Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva