:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2018   12:05

0

175

Pasjane: Prva liturgija za Svetu Bosiljku


Svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski gospodin Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom i uz pojanje monahinja iz manastira Gračanica.  


Vladika Teodosije je u besedi podsetio da je po odluci Svetog arhijerejskog sabora, u kripti hrama Svetog Save u Beogradu, svečano liturgijsko proslavljenje novoproglašene Svete novomučenice Bosiljke pasjanske obavljeno na Dan spaljivanja moštiju Svetog Save, 10. maja, na Svetoj sabornoj Liturgiji koju je predvodio patrijarh srpski Irinej. 


O Bosiljki pasjanskoj, koja  je živela u 18. veku u Pasjanu, drevnom srpskom selu kraj Gnjilana poznatom još iz srednjeg veka, zna se da je odrastala u pobožnosti i blagočešću, odlikujući se krotkom naravi i smirenošću, trudoljubljem i poslušnošću.


“Bosiljka je svojim stradanjem proslavila sebe slaveći Hrista i pravoslavnu veru, ne želeći da je se odrekne ni po koju cenu. Njene mošti su pohranjene u ovom hramu. Sada, kada je upisana u diptih svetih, ona će pred Bogom zastupati sve vas i moliti se za sve vas”, rekao je vladika.


Inače, po odluci Sabora Srpske pravoslavne crkve podvig Bosiljke Rajčić iz sela Pasjana kod Gnjilana, kao mučenicu, crkva i vernici praznovaće 13. oktobra po gregorijanskom, a 26. oktobra po julijanskom kalendaru.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva