:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2015   12:05

0

113

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj, visoka izlaznost

Bira se 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jednica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, a osam pripadnici nacionalnih manjina.

Od mesta za nacionalne manjine, najmanje tri pripada srpskoj nacionalnoj manjini.

Manjine mogu da glasaju ili u 12. izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset izbornih jedinica za opšte liste.

Hrvatski parlamentarni izbori se održavaju po osmi put, a po prvi put birači mogu da koriste preferencijski glas, što znači da na listi za koju budu glasali, mogu zaokružiti i ime kandidata kojem daju prednost pred svim ostalima sa te liste.

Kandidat koji osvoji najmanje 10 odsto glasova svoje liste imaće prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak i mesto na kojem se nalazi.

Saborski zastupnici se biraju neposredno tajnim glasanjem, na četiri godine.

Biračka mesta su otvorena u sedam časova, a građani će pravo glasa moći da iskoriste do 19.

U inostranstvu se za glasanje registrovalo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj - najviše u BiH 21.600 i Nemačkoj 5.900.

Izbori su u javnosti ocenjeni kao neizvesni, bez apsolutnog pobednika, jer je, kako se smatra, malo verovatno da će bilo koja od dve najuticaajnije stranke vlasti i opozicije, SDP I HDZ, osvojiti većinu dovoljnu za formiranje vlade.

Na izborima u Hrvatskoj beleži se velika izlaznost - tokom prepodneva biračko pravo iskoristilo je 685. 837 građana ili 21,5 odsto upisanih u birački spisak, saopštila je hrvatska Državna izborna komisija.

Izvor: RTS, agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva