:

:

TV Most

clock

Septembar 22, 2015   12:05

0

112

Parlamentarci Letonije: Srbija je ozbiljna država

Joksimović se sa članovima delegacijama Odbora za evropske poslove Parlamenta Letonije, koje predvodi predsednik Lolita ÄŒigane, i Grupe prijatelja sa Srbijom, koju predvodi Ints Dalderis, saglasila da je Srbija prepoznata kao odgovoran kandidat za članstvo i da je napredak koji je ostvaren u mnogim oblastima vidljiv.

Parlamentarci Letonije naglasili su da je Srbija zaslužila da se napredak vrednuje što skorijim otvranjem poglavlja.

Istakli su da su tokom posete Srbije imali priliku da se informišu o procesu pristupanja članstvu u EU i da je utisak koji su stekli vrlo pozitivan kao i da se Srbija pokazala kao ozbiljna i odgovorna država.

Joksimović je naglasila da Vlada Srbije ne odustaje od sprovođenja sveobuhvatnog procesa reformi i da dve trećine građana Srbije, kako pokazuju istraživanja javnog mnjenja, podržava taj proces.

Sagovornici su se saglasili da je svaka država specifična, pa su stoga i procesi pristupanja teško uporedivi.

Kako su ocenili, u fokusu pristupanja sada su drugi prioriteti u odnosu na raniji proces proširenja i da EU uči na iskustvima iz ranijih procesa.

Govoreći o migrantskoj krizi, ministarka Joksimović ponovila je da Srbija očekuje da EU pronađe adekvatan mehanizam i plan za odgovor na migrantsku krizu.

Ujedno je naglasila da je Srbija odgovorno i organizaciono spremna pristupila ovom problemu i da smo kao društvo pokazali da smo vrlo tolerantni, te poručila da rešenje mora biti zajedničko i solidarno, piše u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva