:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

217

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti


Glasovima 44 poslanika, koji su ponovo sednicu održalih u maloj sali skupštinskog zdanja zbog toga što jeopozicija blokirala veliku, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.



Usvojen je i niz drugih zakonskih predloga, kao i konsolidovani izveštaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara ove godine, a poslanici su primili k znanju izveštaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godnu i usvojili Godišnji revizorski izveštaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za ovu godinu.



Narodna skupština Republike Srpske imenovala je Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora i on će tu dužnost obavljati do okončanja procedure izbora glavnog revizora.



Narodna skupština razrešila je Borislava Jeličića funkcije zamenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.



Poslanici su za Ombudsmana za decu Republike Srpske izabrali pravnika iz Foče Dragicu Radović na mandat od četiri godine.



Potpredsednik RS Ramiz Salkić kaže da Rezolucija predstavlja još jedan u nizu direktnih udara na ustavno-pravni poredak BiH i dodaje da je propuštena prilika za hapšenje predsednika RS Milorada Dodika.



Salkić smatra da Dodik vodi kompletnu državu u neizvesnost i da mu je cilj izazivanje nestabilnosti ne samo u BiH nego i šire.



Kako kaže, Narodna skupština RS direktno se umešala u nadležnost Predsedništva BiH.



"Oni na neki način poništavaju odluke koje je doneo državni organ BiH u vezi spoljne politike i opredeljenja države. Ovom Rezolucijom dovode se pod znak pitanja i odluke Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, a krši se i Zakon o odbrani BiH koji je jasno precizirao u kojem pravcu ide razvoj Oružanih snaga BiH", kazao je Salkić.



Ocenio je da usvojena rezolucija nije u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima u BiH.



Kako kaže, donošenje neustavnih i nezakonitih rezolucija šalje jasnu poruku o namerama vlasti iz RS, preneo je sarajevski portal Kliks.



"Rezolucija NSRS mnogo je opasnija nego što se na prvi pogled čini. Dodik ne sprovodi politiku svoje glave već politiku koja mu se diktira izvan BiH. Takva politika ima zadatak destabilizacije regiona i pravljenja ravnoteže između suprotstavljenih sila. Mi ovde jasno vidimo u čijem interesu on radi", rekao je Salkić.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva