:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 23, 2018   12:05

0

178

Parlament nije izabrao predsednika Katalonije


U subotu će biti održan drugi krug glasanja, a ako ni onda Turul ne bude izabran nastaviće se politička neizvesnost u španskoj pokrajini, prenose agencije.



Turul je dobio podršku 64 poslanika dok ih je 65 bilo protiv, a četiri poslanika CUP su se uzdržala od glasanja. Za njegovo imenovanje bilo je potrebno 68 glasova od ukupno 135, prenosi AP.



Turula su kandidovale Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska levica (ERC), nakon što je prošlih nedelja propao njihov pokušaj imenovanja Karlesa Puđdamona i žordija Sančeza, optužženih za pobunu protiv Španije. Puđdamon se nalazi u Belgiji i preti mu hapšenje ako se vrati u Španiju dok je Sančez u pritvoru pored Madrida.



Sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran Turul sazvao je u sredu uveče predsednik parlamenta Rožer Torent.



Antikapitalistička stranka CUP koja insistira na nastavku puta prema proglašenju nezavisnosti odbila je da podrži Turula.



CUP uslovljava podršku "stvaranjem republike" i odustajanjem od statusa autonomije. Ta je stranka nezadovoljna ublažavanjem stava dojučerašnjih partnera, Zajedno za Kataloniju i ERC-a.



U subotu će biti održan novi krug glasanja tokom kojeg Turulu neće biti potrebna natpolovična većina u parlamentu, već će mu biti potrebno više glasova "za" u odnosu na "ne". Međutim,bez podrške CUP-a rezultat će biti isti.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva