:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2015   12:05

0

115

Paralelno poraziti IS i ostvariti tranziciju vlast

"Poraz IS bez istovremenog ostvarivanja političke tranzicije bi podstakao sam tip ekstremizma koji prožima IS, i ako je to stav Rusije, to je logički kontradiktorno", rekao je Karter, a prenosi AP.

Prema rečima ministra odbrane SAD, "izlaz iz te kontradiktornosti je u paralelnom sprovođenju" oba ta cilja i u simultanom političkom i vojnom delovanju.

Američka novinska agencija podseća da je "Rusija tradicionalni saveznik Sirije i da podržava sirijskog predsednika Bašara el-Asada, koji se drži na vlasti uprkos međunarodnim naporima predvođenim SAD-om da ga prisili da se povuče".

Upitan da li može da veruje u ono što mu Rusi govore o njihovim namerama u Siriji, Karter je rekao da je ranijih dana odgovor na to pitanje bio "veruj, ali proveri", i da to uvek izgleda razumno.

"To nije pitanje verovanja. To je stvar uvida u to šta Rusi rade", naveo je šef Pentagona.

Karter je najavio da će ponovo razgovarati sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom o "vojnim namerama Moskve u Siriji", i dodao da je administracija predsednika Baraka Obame zabrinuta da bi Rusija mogla da upotrebi borbene avione i snage "koje je nedavno okupila u Siriji" radi napada na IS ili "umerene sirijske pobunjenike koji se bore protiv Asadove vlade".

Američki ministar odbrane nije želeo da kaže da li veruje da li su namera "ruskog gomilanja" u Siriji "napadi iz vazduha ili druge napadačke akcije".

"Razgovaraćemo sa njima o njihovim namerama i na političkom i na vojnom koloseku", rekao je Karter, koji je sa Šojguom razgovarao prošlog petka.

AP navodi da Rusija jača "svoje vojno prisustvo u jednoj vazduhoplovnoj bazi u Siriji, uključujući borbene avione, tenkove, helikoptere, protivvazdušne rakete, personal i drugu opremu".

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima, Rusija je započela bespilotnim letelicama nadzor letenja u Siriji, prikupljajući podatke u pripremi onoga za šta mnogi očekuju da će biti pokretanje borbenih aviona narednih dana, navodi američka agencija.

Zvaničnici, čije se ime ne navodi jer nisu ovlašćeni da o tome javno govore, kažu da do sada nije bilo problema ili konflikta sa avionima SAD i koalicije koja nastavlja da bombarduje pozicije IS u Siriji.

AP podseća na izjavu predstavnika Stejt departmenta Džona Kirbija da su SAD zabrinute zbog toga što Rusija snabdeva Siriju borbenim avionima i raketama zemlja-vazduh za borbu protiv IS, koja nema vazduhoplovstvo.

Šef Pentagona je, kako prenosi agencija, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom odbrane Stepanom Poltorakom, rekao da iako SAD i Rusija dele želju da poraze IS u Siriji, to "neće umanjiti američku podršku Ukrajini i njenu osudu ruskih vojnih akcija i aneksije ukrajinskog regiona Krim".

Karter je rekao i da su SAD dale 244 miliona dolara za opremanje i obuku u Ukrajini, ali da on i Poltorak nisu razgovarali tokom susreta pitanje isporuka pomoći SAD Ukrajini u naoružanju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva