Sve ovo, kako otkriva izvor "Blica", Veselji je uradio uz podršku predsednika opština Srbica i Glogovac, a naređenje je dao i pored upozorenja Sjedinjenih Država da to ne čini.




 




Prema informacijama Kosovske policije, iz automatske puške pucao je izvesni Rahim Geci iz mesta Lauša, što je potvrdio i Vučić.






- Izvesni Rahim Geci je u selu Lauša pucao iz svog naoružanja, valjda da pokaže da je mnogo jak. Sad su organizovane blokade svuda. Mi znamo ko su i lica koja učestvuju i ko su organizatori. To samo pokazuje nemoć i da nisu u stanju da čuju poruke mira i da čuju da laptopovima i knjigama rešavamo probleme, a ne oružjem - rekao je Vučić.






Potom je dodao da je dobio poruku da su Kfor i Kosovska policija odobrili odlazak u selo Banje od prvog trenutka.





- Pokušaćemo okolnim putem, videćemo da li ćemo stići - rekao je on.



Protestima u Drenici pridružio se i lično predsednik opštine Srbica Bekim Jašari, inače brat Adema Jašarija, teroriste i jednog od osnivača OVK-a. Na barikadama su bili i poslanici Nuredin Ljuštaku i Bekim Hadžiju, i gradonačelnik Ramiz Ljadovci.






Ubrzo je stigla i odluka Vlade Kosova da se Vučićeva poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. I pored toga, predsednik Srbije nastavio je put. Međutim, na putu Zubin Potok - Banje kolonu vozila u kojoj je bio zaustavila je Kosovska policija. Vučić je lično razgovarao sa policajcima koji su mu objasnili da su barikade na samo dva kilometra odatle, a potom se naša delegaciju vratila u Mitrovicu.



"Blic" je pre nekoliko meseci objavio feljton "Dosije Veselji" u kojem smo otkrili sve zločine aktuelnog predsednika kosovskog parlamenta. Veselji je, kako smo tada pisali, dve decenije prvi obaveštajac među Albancima, završio je kurseve terorističke obuke u Albaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a veruje se da i danas kontroliše tokove novca na KiM, kriminal, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovorna za brojne likvidacije. Veselji je blizak prijatelj kosovskog predsednika Hašima Tačija, koga je zamenio i na čelu stranke DPK. Inače, i on, kao i Tači i Haradinaj, bili su protivnici osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, tim pre što su joj sva trojica pripadali.




  Foto: Tanjug/AP

Konvoj kamiona Kfora i vojnici u pripravnosti





Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ocenio je juče da protest veterana OVK na putu prema selu Banje kojim je predsednik Aleksandar Vučić trebalo da prođe pokazuje nervozu Albanaca sa ciljem da se zastraše Srbi i poremeti poseta.



"Sami smo postavili granice"


Otkazivanje posete Vučića selu Banje je sramota za Prištinu, jer je kosovska vlada upravo na tom mestu postavila političku granicu između Srbije i Kosova - ocenio je poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.



On je rekao da su kosovski lideri pokazali da Vučić ne može u Drenicu, ali da može u Mitrovicu.






- Kakav ponižavajući poraz pred celim svetom. Ova poseta je trebalo da bude zabranjena širom Kosova i da ne bude dozvoljena nikada - napisao je Abdidžiku.