:

:

TV Most

clock

Mart 15, 2018   12:05

0

240

Pahor očekuje prevremene izbore sredinom maja


Parlamentarni izbori u Sloveniji održaće se nekoliko nedelja pre regularnog termina, koji je bio planiran za jun, preneo je Rojters.


I slovenački mediji pišu da bi, posle neočekivane ostavke premijera Mire Cerara, izbori u Sloveniji mogli da se održe u maju.


 


Pahor je prošle nedelje s političkim strankama već postigao načelnu saglasnost da izbori budu održani 10. juna.


 


Zbog nove situacije, navode slovenački mediji, slovenački predsednik Borut Pahor bi mogao i da se odluči da ubrza proces i da izbore raspiše za kraj maja.


 


Prema zakonu, slovenački predsednik parlamenta mora posle ostavke premijera u roku od nedelju dana da sazove sednicu na kojoj će poslanici i zvanično biti obavešteni da je premijer podneo ostavku i da vlada do formiranja nove obavlja samo tekuće poslove.


 


Cerar je sinoć objavio da podnosi ostavku, navodeći da je to odlučio posle odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o železničkom projektu Koper-Divača.


 


"To sam učinio jer je neophodno znati šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je odgovornost koju preuzimam i odluka koju bi prihvatio svaki časni političar", naveo je Cerar.


 


Kako je naveo, to je bila "kap koja je prelila čašu".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva