:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2017   12:05

0

195

Pahor: Nesprovođenje arbitraže može izazvati sukobe

Borut Pahor je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa Kolindom Grabar Kitarović, rekao da bi stanje na tereno "moglo prerasti u incidente i konflikte", a ko do implementacije presude ne bi došlo.

"A, to nijedna strana ne želi, a mislim da ne želi ni međunarodna zajednica", upozorio je Pahor na konferenciji kojoj je prisustvovao i nemački predsednik Frank-Valterom Å tajnmajer.

Iako su potvrdili da arbitraža nije bila tema njihovog razgovora, Pahor i Grabar Kitarović morali su na samitu Brdo-Brioni koji okuplja lidere u regionu da komentarišu različite stavove dveju država o graničnoj arbitraži, navodi Hina.

Å tajnmajer, koji je bio specijalni gost skupa na Brdu kod Kranja, ocenio je da je u tom sporu interes EU poštovanje međunarodnog prava i stabilnost regiona.

Hrvatska predsednica je izrazila nadu da neće biti incidenata između dve prijateljske države, koje su vezane u mnogim područjima delovanja.

"Najvažnije je zadržati prijateljske odnose, a Hrvatska ne negira da granični spor postoji", rekla je Grabar Kitarović.

Pahor odluku arbitara očekuje uskoro i kaže da se ona mora primeniti u roku od šest meseci. Upozorio je da bi neuvažavanje presude arbitraže značilo da je doveden u pitanje autoritet Slovenije i Hrvatske da vode inicijativu Brdo-Brioni jer bi bio ugrožen njihov "moralni autoritet".

Hrvatska predsednica istakla je da poštuje odluku Hrvatskog sabora i prethodnih vlada da je arbitraža kompromitovana.

Dve zemlje potpisale su 2009. sporazum, ali dok ga Ljubljana još smatra važećim i ističe da presudu treba sprovesti, Zagreb insistira na tome da je arbitraža nepovratno kompromitovana, zbog čega je Hrvatska izašla iz procesa i nudi bilateralne razgovore za rešenje spora.

Hina podseća da je hrvatski parlament krajem jula 2015. doneo odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Uprkos tome, Arbitražni sud u Hagu je krajem aprila ove godine objavio da je postupak završen i da će odluku o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije objaviti za nekoliko meseci.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva