:

:

TV Most

clock

Avgust 07, 2015   12:05

0

144

Pad agrarne proizvodnje veći od osam odsto

Kukuruz je u "velikim mukama" i njegov rod će sigurno biti za dva do tri miliona tona manji od prvobitno prognoziranog, ali uprkos tome, biće ga dovoljno za domaće potrebe, kazao je Prostran Tanjugu.

Danak suše će najviše platiti kukuruz koji u BDP poljoprivrede učestvuje sa oko 25 odsto i soja koja je ove godine zasejana na do sada najvećim površinama oko 200.000 hektara, naveo je Prostran.

"To će biti veliki udar, jer te dve kulture nose skoro 30 odsto BDP poljoprivrede", upozorio je Prostran.

Prostran je rekao da će rod kukuruz, koji je naš prvi izvozni agrarni proizvod, stradati 30 do 40 odsto, i da "izgleda izuzetno loše".

Tamo gde je primenjena puna agrotehnika, još se drži sa svega dva ili tri osušena lista od korena, a veliki deo površina je potpuno beo čak ni za silažu takva vrsta kukuruzovine nije za upotrebu, istakao je Prostran.

"Od očekivanih osam miliona tona u ovoj godini, mi ćemo imati smanjenje za dva do tri miliona tona sigurno, možda će biti i više, to je sigurno 500 do 600 miliona dolara vrednosti", rekao je Prostran.

Ipak, i pored eksportne štete, imaćemo dovoljno kukuruza za svoje potrebe - s obzirom da nemamo razvijeno stočarstvo i dovoljno nam je 3,5 miliona tona jer još uvek imamo zaliha, istakao je Prostran.

On je napomenuo da se suncokret nešto bolje drži, kao i šećerna repa koja ima takav razvijen korenov sistem da može iz dubljih slojeva zemljišta da crpi vlagu.

"Povrće je u solidnom stanju, ono se inače gaji u sistemu zalivanja, kod voća suša pričinjava štete, ali ne kao kod ratarske proizvodnje", dodao je Prostran.

On je rekao da je nezahvalno još davati prognoze vezano za rod kukuruza i soje, ali da je izvesno da najviše trpe štetu i da će najviše uticati na smanjenje BDP-a poljoprivrede, pa čak i fizičkog obima poljoprivrede.

Osvrnuvši se na prvu procenu Republičkog zavoda za statistiku (84, RZS), Prostran je kazao da je ona "dosta pesimistička, ali bi se sa njom složio".

"Bio bih čak zadovoljan ukoliko bi se na tome zadržalo, ja mislim da će to biti i nešto više", zaključio je Prostran.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva