Vesti
Otvorena škola baleta u Gračanici

20:10, 24.02.2018

|

Izvor: Radio Gračanica

Prva škola baleta u Gračanici otvorena je danas. Dečaci i devojčice uzrasta od 5-10 godina dobili su priliku da uz prvog solistu baleta Narodnog pozorišta iz Beograda Aleksandra Ilića započnu svoje prve baletske korake u sali Domu kulture u Gračanici.
Radio Gračanica

Veliki broj prijavljene dece govori da je balet privukao pažnju i ispunio očekivanja inicijatora, u ovom slučaju Doma kulture Gračanica.


Aleksandar Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta Beograda i profesor Instituta za umetničku igru, a sada i koreograf gračaničke škole baleta poželeo je uspešan početak budućim baletanima.


“Ovo je jedan značajan korak ka širenju umetničke igre i podizanju svesti o njenom značaju, prevashodno na teritoriji Kosova i Metohije. Ono što jeste misija Instituta za umetničku igru je decentralizacija umetničke igre klasičnog baleta, kao i savremene igre i jako smo srećni što su se stekli uslovi da se jedan ovako važan projekat dešava i u vašem gradu. Ono što je takođe važno je da ćemo mi biti sa vama verovatno do kraja školske godine, kada ćemo i podvući neke rezultate ostvarene u toku našeg višemesečnog rada ovde”, rekao je Ilić.


Već sada je poznato da je u izradi i drugi deo projekta “Škola klasičnog baleta 2”. Koreograf Ilić ističe za program Radio Gračanice da je veoma važno da se postojeća ideja podrži i proširi.


“Veoma mi je drago da vidim veliki broj dece i posebno mi je drago da ima i dečaka jer je to jako važno za opstanak baleta u Srbiji. Ideju o otvaranju škole baleta na ovim prostorima treba podržati i proširiti, i još bih naglasio da je za svako bavljenje sportom pa tako i baletom, s obzirom da su usko vezani, potrebno odricanje. Za uzrast dece od 5 do 10 godina mi imamo studijski program i on podrazumeva da se časovi baleta održavaju dva puta nedeljno. Mi ćemo sa decom raditi subotom i nedeljom do kraja ove sezone, a onda ćemo videti kojim će tokom ići ova priča od septembra”, rekao je Ilić.


Baletski pedagog Lidija Pavlović Rakočević uputila je prisutne buduće baletane i njihove roditelje u plan rada za ovu sezonu.


“Drago mi je što je odziv u ovako velikom broju. Kao što uvek pristupamo, u svim našim projektima, idejama i popularizaciji klasičnog baleta, tako ćemo i ovde pristupiti po najvažnijim metodskim principima rada za svaki uzrast. Radićemo pored svih plesnih koraka, sa kojima će se prvo naši baletani susresti, i neke lepe koreografije, koje će biti kruna našeg zajedničkog rada. Radujem se ovome i biti deo ove priče mnogo znači i velika je stvar za sve nas, a svi smo zajedno u ovome”, rekla je Lidija Pavlović Rakočević.


Časovi baleta održavaće se svakog vikenda do juna meseca, kada će biti održan i prvi veliki baletski koncert klasičnog baleta, nakon čega će i deca učesnici dobiti sertifikate.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design