:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2017   12:05

0

189

Otvorena izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu"


Autor postavke je Dušan Babac, a izložba je organizovana u saradnji Hrama Svetog Save i Fonda Kraljevski dvor, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.



Izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu" bavi se tematikom savezništva Srbije i Rusije u Prvom svetskom ratu i predstavlja svojevrstan istorijski pregled o vojnim vezama i odnosima dva bratska naroda.



Nastala je sa ciljem da se osvetle neke malo poznate epizode iz te epohe, imena i lica njenih aktera u vreme obeležavanja stogodišnjice od početka rata kakav svet do tada nije video.



Pored više od 250 fotografija, ova izložba je propraćena i bogatom dokumentarnom građom.



Postavka je podeljena u nekoliko celina i to: predistorija savezništva, ruska vojna pomoć Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, ruske ekspedicione snage na Solunskom frontu, srpske dobrovoljačke divizije u Rusiji, srpski i jugoslovenski pukovi u Rusiji u vreme građanskog rata, Karađorđevići i Romanovi.



Izložbu je otvorio princ Aleksandar Karađorđević.



Ceremoniji otvaranja prisustvovali su princeza Katarina, vikarni episkop patrijarha Irineja episkop moravički Antonije, Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne druge ugledne zvanice iz sfere kulture i umetnosti.



Izložba će biti otvorena za posetioce do petka, 29. septembra.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva