:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 14, 2018   21:44

0

236

Otvorena izložba posvećena kulturnom nasleđu


Pre svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala i izvođenja predstave „Svita br. 3 Evropa“ Žorisa Lakosta, posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije arheoloških lokaliteta i spomenika kulture u Srbiji čije je očuvanje i/ili obnovu podržala Evropska unija, poput Sinagoge u Subotici, tvrđava u Baču i Pirotu, Feliks Romulijane u Zaječaru…

Fabrici je primetio da sa završetkom leta, u Beogradu počinje bogata kulturna sezona u to sa Bitef festivalom koji je od svog osnivanja bio inovativan i snažan kritički glas.

On je rekao da slogan 52. Bitefa „Svet bez ljudi“ i vizuelni identitet deluju malo zastrašujuće, ali da on to doživljava kao poziv koji upućuju umetnici da se krene u akciju, da se dela i preuzima odgovornost i to je , dodao je, izazov koji Evropska unija prihvata.



Fabrici je izrazio zadovoljstvo što su odlučili da podrže inovativan i kvalitetan festival kakav je Bitef, ali isto tako EU pomaže očuvanje i obnovu vrednog kulturnog nasleđa Srbije i Evrope, o čemu svedoči i večeras otvorena izložba.



Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da podrška EU festivalu, čiji je ovogodišnji program fokusiran na teme kao što su rasizam, ksenofobija, uspon desnice, populizam, pokazatelj da Evropska unija podržava dijalog i kritičku kulturu koja pokreće pitanja.



Drugi dan festivala označen kao EU dan na Bitefu pa je ranije u EU info centru održana debata „Izazovi savremene demokratije“ na kojoj su o temama kojima se Bitef bavi, razgovarali Medenica, šefica Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu Milena Dragićević-Šešić, filozof i poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Dragoljub Mićunović i Žoris Lakost.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva