:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2015   12:05

0

189

Otvorena izložba o zločinima Vermahta u Srbiji

Autor postavke, koja obuhvata fotografije i dokumenta vezana za zaločine pripadnika Vermahta nad Jevrejima, Srbima i Romima u Srbiji tokom Drugog svetskog rata je Miroljub Filipović.

Otvaranju izložbe prisustvovao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je istakao da ne sme da se zaboravi sve što se dešavalo u tom periodu.

"Ovo ne sme da se zaboravi - holokaust nad Jevrejima ne sme da se zaboravi, genocid nad Srbima i Romima ne sme da se zaboravi", rekao je Vulin.

On je istakao i da, "kako bude bilo manje preživelih, tako će biti veća potreba za ovakvim izložbama i ovakvim događajima i za memorijalima kao što je Staro sajmište"

Prema njegovim rečima, to što se tada dešavalo ne sme da se zaboravi "da mi kao potomci ne bi zaboravili kako je zlo snašlo naše pretke".

Da se holokaust ne sme zaboraviti istakli su i ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji Hajnc Vilhem i Josef Levi, koji su na otvaranju izložbe osudili zločine počinjene za vreme Drugog svetskog rata.

Vilhem je rekao da su danas, "više od 70 godina posle stravičnih zločina koje je počinio Vermaht, Nemačka i Srbija bliski partneri" i da je "danas Nemačka privilegovani partner Srbiji bez obzira na bolnu istoriju koja nas povezuje".

"Zato smo zahvalni Srbiji i punom snagom podržavamo pristup Srbije Evropskoj uniji" rekao je on, dodavši da ujedinjenje Evrope, "taj istorijski poduhvat, nije okončan dok Srbija kao i ostale zemlje zapadnog Balkana ne bude članice EU".

Levi je pozdravio napore koje je Vlada Srbije uložila u obeležavanje međunarodnog dana holokausta, zahvalivši na tome i predsedniku Republike.

"Sa zahvalnosću sam gledao napore Vlade Srbije da obeleži dan holokusta, a u brojnim susretima koje je država Srbija organizovala učestvovali su predsednik i brojni ministri", rekao je on.

Prema njegovim recima, obeležavanje dana holokausta veoma je važano za istoriju i Srba i Jevreja.

Na otvaranju izložbe govorili su i episkop slavonski vladika Jovan, glavni rabin Srbije isak Asijel i predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Ljuan Koka.

Pokrovitelj izložbe, koja je priređena u saradnji sa više muzeja iz Srbije i Medija centrom "Odbrana", je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine, članovi diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, predstavnici verskih zajednica i ustanova kulture.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva