:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

261

Otvorena izložba o poseti kralja Petra Drugog SAD i Kanadi

Američki ambasador Kajl Skot naveo je da su Srbija i SAD bili saveznici u Prvom i Drugom svetskom ratu i da to treba da budu i u budućnosti. Izložba "75 godina od posete kralja Petra Drugog Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi"

"U Prvom svetskom ratu američki lekari su došli u Srbiju da pomognu, a u Drugom su srpski seljaci spasavali američke pilote. To se ne zaboravlja. Danas su veze između SAD i Srbije sve jače i trudićemo se da tako ostane i u budućnosti", istakao je Skot.

Babac je rekao da izložba sadrži 150 fotografija na kojima je prikazana istorijska poseta kralja Petra Drugog Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi 1942. godine.

"Obeležavamo 75 godina od te posete i to je odlična prilika da podsetimo javnost o njenom značaju i istorijskom kontekstu, kao važnoj prekretnici u istorijskim odnosima između naše dve zemlje. Kralj Petar Drugi je bio najmlađi šef države koji je govorio u američkom Kongresu i prvi strani šef države koji je bio u kanadskom parlamentu", rekao je Babac.

Princ Aleksandar Karađorđević, koji je otvorio izložbu, istakao je da je njegov otac želeo da dobije podršku i pomoć za jugoslovensku vojsku u otadžbini pod komandom generala Draže Mihailovića.

"Američki mediji su pisali povoljno i opširno o ovoj poseti. Kralj Petar je bio predstavljen kao saveznik, predstavnik jedne od zemalja koje su se borile protiv sila osovina", kazao je Karađorđević.

Zanimljiva postavka predstavlja istorijsku "šetnju kroz gradove" koje je Petar Drugi obišao tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva