:

:

TV Most

Foto: wikimedia.commons

clock

Mart 25, 2015   12:05

0

129

Otvorena izložba laureata Fonda "Ivan Tabaković"

Posle dugog izostanka mogućnosti izlaganja, različite generacije laureata su se predstavile zajedničkom izložbom sa probranim delima koju su kustoski uredili istoričari umetnosti, urednik programa Galerije SANU Rada Maljković, osnivački član Fonda Gordana Harašić i prof. Nikola Šuica sa Fakulteta likovnih umetnosti.

"Ova izložba posebno nastavlja putanju našeg umetnika i akademika Ivana Tabakovića, koji je jedna od najosobenijih ličnosti srpske i jugoslovenske umetnosti", rekao je prof. Šuica.

Fond "Ivan Tabaković" osnovala je Srpska akademija nauka i umetnosti 1982. godine, na predlog supruge Ratislave-Slave Tabaković, a u cilju unapređenja umetnosti.

Cilj Fonda, koji je pod patronatom Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU i kojim upravlja Predsedništvo Akademije, jeste nagrađivanje izložbi i dela umetnika iz svih oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i dela iz oblasti novih umetničkih istraživanja na ovom polju.

Nagrada se uručuje svake druge godine i do danas je bilo 14 laureata.

Dobitnicima se uručuje povelja o dodeljivanju nagrade i plaketa s likom Ivana Tabakovića.

U početku nagrada je podrazumevala novčani iznos i izložbu u Galeriji SANU, a postavke su u kontinuitetu priređivane od 1984. do 1998.godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva