:

:

TV Most

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

156

Otvorena izložba beogradskih umetnika u Prištini

Izložba će trajati nedelju dana, a svako od troje umetnika predstavio sa sa po jednim delom.

Janičić koji se predstavio sa slikom "Ni kriminalci nisu što su nekad bili", objašnjava da je to remiks kultne scene iz filma "Kum" prilagođen današnjem momentu.

Navodeći da prvi put izlaže u Prištini, on je rekao da misli da slika kojom se predstavio odgovara momentu, trenutku, podneblju.

I Crnobrnja Vukadinović kaže da prvi put izlaže u Prištini, dodajući da sve to posmatra kao jedno iskustvo posle vrlo delikatnih godina.

"Iz pozicije umetnika pokušavam da komuniciram sa publikom koja god da je", ističe ona.

Kako je ukazala, rad koji je predstavila direktno se ne odnosi na situaciju.

"Ovde sam izdvojila segment svoga rada. To su dve fotografije koje prikazuju avione u nekom poletanju gde je sa likovne i fotografske strane napravljena jedna kombinacija između enterijera i eksterijera, onog segmenta koji se odnosi najviše na svetlost", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, drugi deo tog rada su pleksiglas ogledala rezana u formi aviona, koja dovodi posmatrača, bez obzira na nacionalnost, u situaciju da se ogleda i preispita.

Publika u Prštini će moći da vidi i sliku "Kosovka devojka", što, kako kaže Stajčić, predstavlja remiks, obradu.

"Slika "Kosovka devojka" je već godinama neka vrsta simbola, ikone srpstva iz nekog razloga i uvek se Kosovo predstavlja kao kolevka, srce Srbije", objašnjava on i dodaje da za njega, kada čuje Kosovo, uvek pomisli na tegobu i problem.

Zato mu je, kako kaže, bilo logično da na svojoj slici Kosovku devojku stavi u novu relaciju, slikajući je u albanskoj nošnji.

Prethodno je u okviru festivala održana tribina o položaju žena i patrijarhalnim vrednostima na kojoj su učestvovale dramska spisateljica Olga Dimitrijević, koordinatorka za komunkaciju BeFem festivala Ana Stevanović, antropolog Nita Luci i filozof Hasnija Ilazi.

Dimitrijević je istakla da su na tribini otvorene brojne teme važne za polžaj žena i feminizam.

"Zaključak je da je potrebno više susreta i razmena iskustava i perspektiva u cilju obogaćivanja feminističke prakse", rekla je Dimitrijević.

Navodeći da su na tribini razmenjena iskustva, Stevanović je ocenila da je neophodno raditi na edukaciji formalno zagarantovanih prava žena kako bi ona bila ostvarena.

Festival je počeo juče projekcijom filma "Ničije dete", a nastavlja se sutra koncertom grupe Lira Vega.

U drugom delu festivala publika u Prištini će moći, između ostalog, da pogleda film "Rabbitland", da učestvuje na tribinama o strit artu, migraciji i kulturi, pogleda izložbu umetnika Marka Crnobrnje, Ksenije Jovišević i Marka Stanojevića.

Festival organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u saradnji sa Liberalnodemokratskim centrom iz Prištine, a program finansira Delegacija EU.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva