:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2015   12:05

0

249

Otvorena istraga povodom pretnji Vetonu Suroiju


"Državni tužilac Aleksander Ljumezi je sa pažnjom pratio preteće komentare koji su poslednjih dana preko jedne stranice na Fejsbuku upućene piscu i publicisti Vetonu Suroiju i pošto je ocenjeno da u njima ima elemenata krivičnog dela, ovlastio je glavnog tužioca Prištine da otvori istragu", piše u saopštenju.

Povod za kampanju protiv Suroi su bile njegove izjave izrečene u intervju za Radio-televiziju B92 kada je govorio o Specijalnom sudu i odgovornosti pojedinaca iz "Dreničke grupe".

U obrazloženju svoje odluke državni tužilac Ljumezi je istakao da sloboda reči i izražavanja, bez dovođenja u pitanje prava drugih, predstavlja fundamentalno pravo kosovskog društva i države i da ostvaruju apsolutnu ustavnu i zakonsku zaštitu.

U saopštenju se takođe ističe da je državni tužilac ubeđen da zemlja koja dozvoljava dominaciju jednoumlja, nametanje radikalnih shvatanja i javnog linča do otvorenih poziva za likvidaciju neistomišljenika nema sigurnu budućnost.

"Državni tužilac Ljumezi i ceo tužilački sistem će se maksimalno angažovati na zaštiti fundamenata društva i Ustava koji obezbeđuju slobodu izražavanja, nezavisnost medija i pravo da se misli i drugačije izražava u akademskim, javnim i društvenim raspravama", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva